Yapay zeka kanseri kürek kemiğinden tanıdı

12 yıl boyunca izlenen 85 bin hastanın göğüz röntgenleri yapay zekaya tanıtıldı. Yapay zekanın “yüksek risk grubu” dediği grubun yüzde 53’ü, yani yarıdan fazlası sahiden de göğüs röntgeni çekildikten sonraki ilk 10 yıl içinde hayatını kaybetmişti. Yapay zekanın “düşük risk” diye belirlediklerinde ölenler ise sadece yüzde 4’tü. Peki yapay zeka bu kadar iyi tahmin yapmayı nasıl başarmıştı? Yapay zeka, hiçbir doktorun bakmadığı bir şeye daha bakmıştı. Kürek kemiğinin altına.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yayın hayatına yeni başlayan Haftalık Gazete'de, Hikmet Can Pertan yapay zekanın zekanın tıptaki kullanımını anlattı. Yapay zekanın özellikle hastalıkları teşhiste doktorlardan daha isabetli kararlar verdiğini anlatan Hikmet Can Pertan, "Yapay zekanın doktorların yerini almasıyla ilgili bir başka sorun, yanlış teşhisin sorumluluğunu kimin alacağıyla ilgili. Öyle ya bir insan size yanlış teşhis koyduğunda ona dava açabilirsiniz, yanlış teşhisi koyan bir makinaysa kimi mahkemeye vereceksiniz?" diye sordu.

Hikmet Can Pertan'ın yazısından bir bölüm şöyle:

Bildiğiniz göğüs röntgeni. İki dev araştırma için tam 85 bin kişinin göğüs röntgenleri çekildi ve bu kişiler 12 yıl boyunca takip edildi. Tabii aradan geçen 12 yılda çok şey oldu; bu insanların bazıları öldü, bazıları kronik hastalıklara yakalandı, bazıları ise gayet sağlıklı hayatlarına devam ediyor.

İşte bu iki dev araştırma için yıllarca önce çekilmiş göğüs röntgenleri yakın zaman önce bir yapay zekaya tanıtıldı; bu röntgeni çektiren insanlarla ilgili yaşları dışında başka bir bilgi vermeden yapay zekadan bu insanların taşıdıkları hastalık ve ölüm riski konusunda tahminde bulunması istendi.

Yapay zekanın “yüksek risk grubu” dediği grubun yüzde 53’ü, yani yarıdan fazlası sahiden de göğüs röntgeni çekildikten sonraki ilk 10 yıl içinde hayatını kaybetmişti. Yapay zekanın “düşük risk” diye belirlediklerinde ölenler ise sadece yüzde 4’tü.

Peki yapay zeka bu kadar iyi tahmin yapmayı nasıl başarmıştı? Doktorlar ve bilgisayar bilimciler yapay zekanın tahmin yürütme biçimini incelemeye başladı. Elbette yapay zeka da aynen insan doktor gibi bazı belirli şeylere bakmıştı. Mesela göbek çevresi, mesela kadınlarda meme yapısı gibi belli risk faktörlerini göz önüne almıştı ama hiçbir doktorun bakmadığı bir şeye daha bakmıştı yapay zeka: Kürek kemiğinin altına…

Doktorlar yapay zekanın bunu neden yaptığını bir türlü çözemedi. Hala daha da çözülmüş değil. Mevcut en iyi tahmin, insanların röntgen çektirirken röntgen cihazına sarılır gibi durduklarından hareketle yapay zekanın burada kolların havaya kalkış açısına bakıp bundan vücut esnekliği ile ilgili bir sonuç çıkardığı, yeterince esnek olmayanların (kollarını yeterince kaldıramayanlar?) görece daha az sağlıklı olduklarına karar verdiği yönünde. Ama bu bir tahmin. Yapay zekanın kürek kemiğinin altına neden baktığının tam bir açıklaması yok.  Ama söyledim işte, yapay zekanın tahminleri bir hayli başarılı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN