Dr. Karpuzoğlu: Kadınların virüse yakalanma riski östrojen sayesinde daha düşük
Korona virüsünün neden erkekleri daha çok etkilediğine dair araştırmalar devam ediyor. Georgia Üniversitesi'nde moleküler tıp ve immünoloji uzmanı olan Dr. Ebru Karpuzoğlu, kadınların bağışıklık ve hormonal sistemlerinin daha güçlü olduğunu belirtiyor. Karpuzoğlu ayrıca bu dönemde bağışıklığı güçlendirmek için "Toplayabildiğiniz, yetiştirebildiğiniz ve avlayabildiğiniz besinleri yiyin" diyor.
DUVAR - Georgia Üniversitesi'nde moleküler tıp ve immünoloji uzmanı olan Dr. Ebru Karpuzoğlu, korona virüsünden erkeklere oranla daha az etkilenen kadınların bağışıklık sistemiyle ilgili bazı bilgilendirmeler yaptı. Kadınların korona karşısında daha az riskli olmasının nedenini 'hormonal ve genetik avantajlar' olarak açıklatan Dr. Karpuzoğlu, "Kadınlardaki östrojen hormonu bağışıklık sistemini mükemmel şekilde denetliyor. Çünkü kadınların güçlü olması lazım. Doğum yapacaklar, bebeği büyütecekler ve onun gelişmesine yardım edecekler onun için kadınların bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor" dedi.
Yapılan araştırmalarda kadınların koronaya karşı daha dirençli olduğunun ortaya çıktığını belirten Karpuzoğlu, "ABD'deki son sayımlarda Covid-19 oranı kadınlarda erkeklere göre iki kat daha düşük çıktı. Bazı Avrupa ülkelerinde ölümlerin yüzde 70'i erkek... Kadınlar, erkeklere göre daha fazla antikor üretiyor. Örneğin, östrojen hormonu her doku ve her organ sistemini farklı etkiliyor. Bu hormon erkeklerde çok az var" ifadelerini kullandı.
Kadınlarda iki "x" kromozomu bulunduğunu aktaran Karpuzoğlu, bunun da önemli bir fark olduğuna işaret etti. Karpuzoğlu, "Korona virüsünü hisseden ve bizim hücrelerimizin üzerinde bulunan ACE2 proteini var. Virüsün üzerinde bulunan 'spike' proteini ACE2'yi görüyor ve bağlanıyor. Daha sonra virüs hücrenin içine giriyor. Bunu kilit mekanizması olarak düşünün. Bu kilit açılması gereken nokta bazen virüsün üzerindeki spike proteinine muhteşem uyuyor. Bu 'x' kromozomunda ACE2 proteinini kodlanma yeri var. Diyelim ki bu birinci x kromozomu virüsün spike proteinin yüzde 100 oturacağı bir ACE2 proteini üretti. İkinci kromozom ACE2'yi öyle bir üretti ki virüs gelse de giremiyor. Bu durumda kadının virüse enfekte olabilme yüzdesi yüzde 50 düşüyor" değerlendirmelerini yaptı.
Korona 50 yaş üstü erkekler için neden daha riskli?
Kadınların erkeklere göre daha çok antikor ürettiğini belirten doktor yaşlı erkeklerde kadınlara göre yüksek oranda obezite, yüksek tansiyon, diyabet, kanser ve kalp rahatsızlıkları görüldüğünü söyledi.
Bağışıklık sisteminin bu dönemde daha önemli hale geldiğini hatırlatan Karpuzoğlu, "Toplayabildiğiniz, yetiştirebildiğiniz ve avlayabildiğiniz besinleri yiyin. Bu üç kurala uyduğunuz sürece bağışıklık sisteminiz daha güçlü olur" dedi. (HABER MERKEZİ)