Koronaya 'yardım eden' ACE-2 enzimi erkeklerde riski artırıyor
Korona virüsünün erkekler arasındaki ölüm oranının neden daha yüksek olduğunu açıklayacak bir keşif yapıldı. Buna göre, virüsün insan hücrelerini enfekte etmek için kullandığı ACE-2 enzimi erkeklerde çok daha yüksek oranda görülüyor.
DUVAR - Avrupa'da yapılan bir araştırma, korona virüsünün niçin erkekleri kadınlardan daha fazla etkilediğine ışık tutacak bir sonuca ulaştı. Araştırma, virüsün insan hücrelerini enfekte etmek için kullandığı kilit enzimlerden birinin erkeklerin kanında kadınlara kıyasla çok daha fazla bulunduğunu ortaya koydu. Buna göre, korona virüsünün insan hücrelerini enfekte etmesine 'yardımcı olan' ACE -2 enzimi (Anjiyotensin dönüştürücü enzim 2), erkekleri kanında daha yüksek oranda bulunuyor.
Avrupa Kalp Dergisi'nde yayımlanan araştırma, esasında korona virüsü salgınından daha önce başlatılmıştı. Avrupalı uzmanların amacı, akciğer, kalp, böbrek, damar dokuları, testisler ve bazı başka organlarda görülen ACE-2 enziminin kadınlarla erkekler arasında nasıl bir farkılık gösterdiğini incelemekti. Bu amaçla, 11 Avrupa ülkesinden 3 bin 500 kalp yetmezliği hastasının kan örnekleri incelendi.
ARAŞTIRMA SALGINDAN ÖNCE BAŞLADI
Araştırma ekibinin başındaki uzmanlardan kardiyoloji profesörü Adriaan Voors, salgından bağımsız olarak yürüttükleri araştırma sırasında, virüsün hücrelere girmek için ACE-2 enziminden yardım aldığına dair yeni çalışmalar yayımlandığını fark ettiklerini anlattı. Voors ve ekibi, kendi araştırmalarıyla virüs üzerine yapılan çalışmalar arasında bazı bağlantılar bulunduğunu gördü.
'ÖLÜM ORANLARINDAKİ FARKIN AÇIKLAMASI BU OLABİLİR'
Araştırma ekibinden Iziah Sama ise "En önemli biyo-göstergelerden biri olan ACE-2'nin erkeklerde kadınlara kıyasla çok daha yükse olduğunu tespit ettiğimizde, erkeklerin Covid-19 yüzünden ölme ihtimalinin kadınlardan daha yüksek olmasının bu şekilde açıklanabileceğinin farkına vardım" dedi.
Voors ve Sama, ACE-2'nin testislerde özellikle yüksek oranda bir varlı gösterdiğini tespit ettiklerini, bu durumun da kadın ve erkekler arasındaki Covid-19 kaynaklı ölüm oranları farkını açıklayabileceğini belirtti. (DIŞ HABERLER)