SGK, soruşturma açılan eczacıyla sözleşme imzalamıyor

Haklarında soruşturma yürütülen birçok eczacının sözleşmesi SGK tarafından fesh ediliyor. Henüz haklarında hüküm olmamasına rağmen sözleşmeleri askıya alınan eczacılar sesini duyurmak istiyor. Amasya'da 4 yıldır sözleşmesiz çalışan bir eczacı, “Kepenkleri kapatacak durumdayım” dedi. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na son dört yılda sözleşmesi fesh edilen eczaneleri sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) haklarında soruşturma yürütülen eczacıların sözleşmelerini yenilemiyor ya da fesh ediyor. Amasya'da yıllardır çalışan bir eczacının sözleşmesi de kurum tarafından fesh edildi. Gerekçe ise ecza hakkında mahkeme tarafından verilen HAGB. (Hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu kararla ilgili olarak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk'a, “Son 4 yılda SGK’nın sözleşme yapmadığı eczaneler ile sözleşme imzalamamasının nedeni nedir?” diye sordu.

'SIKINTILISIN, İLTİSAKLISIN DİYORLAR...'

Amasya'da eczane işleten bir eczacının sözleşmesi 'hakkında soruşturma var' diye 2016'da SGK tarafından fesh edildi. Hakkında 'FETÖ' üyeliği ile ilgili soruşturma yürütülen eczacıya mahkeme HAGB kararı verdi. Eczacı bu karardan sonra sözleşmenin yeniden imzalanması için SGK'ye gitti. Ancak SGK bu talebi yine reddetti.

Eczacı ise yaşadıklarını şöyle anlattı: “SGK bizim sözleşmemizi hakkımızda bir dava açılmadan iptal etti. Defalarca dilekçeyle başvurdum. Hiçbirini kabul etmediler. Yargılama bitti, HAGB çıkınca kararı alıp sözleşmeyi yeniden imzalamak istedim. Yine kabul etmediler. 'Ceza mahkemesinden çıkan bir hüküm bizi ilgilendirmiyor. Kaldı ki HAGB almışsınız' dediler. HAGB bir hüküm değildir. Ne yazık ki birçok kurum HAGB'yi hüküm olarak kabul ediyor. Reçete yönünde tamamen SGK'ye bağlıyız. Bir eczaneyi eczane yapan Sağlık Bakanlığı'dır. Bakanlıkta hiçbir sıkıntı yaşamadık. Dört yıldır reçetesiz çalışıyorum. Sağlık Bakanlığı hukuka uygun hareket ediyor, SGK ise ben istediğimi yaparım diyor. Takipsizlik alan arkadaşlarım var. Onlara bile sen sıkıntılısın diyorlar. İltisaklısın diyorlar...”

4 yıldır eczanesini SGK ile sözleşme yapılmadan ayakta tutmaya çalıştığını söyleyen eczacı artık kapatma derecesine geldiğini söylüyor: “Her gün zarar ederek gayret ederek kepenkleri açtım. Artık eczanemi kapatmak üzereyim. Kapattığım takdirde yeniden açamayabilirim. SGK'nin bu haksız işleminin iptal edilmesini istiyorum.”

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE: 4 YILDA KAÇ SÖZLEŞME FESH EDİLDİ?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a bir dizi soru soran Gergerlioğlu, son dört yılda hangi gerekçelerle eczacıların sözleşmesinin yenilenmediğini sordu:

  • Amasya'daki yurttaşın eczanesinin SGK tarafından sözleşmesinin feshedildiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa SGK bu yurttaş ile neden sözleşme yapmamaktadır?
  • Son 4 yılda SGK’nın sözleşme yapmadığı eczane sayısı kaçtır?
  • Son 4 yılda SGK’nın sözleşmesini feshettiği eczane sayısı kaçtır?
  • Son 4 yılda SGK’nın sözleşme yapmadığı eczaneler ile sözleşme imzalamamasının nedeni nedir?
Etiketler sgk ilaç eczane