Sağlıklı bir insan en fazla kaç yaşına kadar yaşayabilir?
Yaşlılar konusunda uzman doktor Eric Boulanger'e göre, "genetik manipülasyon" bazı insanların 140 hatta 150 yıl yaşamasına olanak sağlayabilir.
DUVAR - Fransız rahibe Lucile Randon'un 118 yaşında hayatını kaybetmesi üzerine 115 yaşındaki İspanyol Maria Branyas Morera dünyanın en yaşlı insanı olarak Guinness rekorlar Kitabı'na girdi.
Bugüne kadar kırılan en uzun ömür rekorunun, 120'inci doğum gününü 1995 yılında kutlayan Fransız Jeanne Calment'e ait olduğu biliniyor. 122 yaşında yaşamını yitiren Calment şimdiye kadar bilinen en yaşlı insan unvanını elinde tutuyor.
Ancak 18'inci yüzyılda Comte de Buffon olarak bilinen Fransız doğa bilimci Georges-Louis Leclerc, kaza veya hastalık geçirmemiş bir insanın teorik olarak en fazla 100 yıl yaşayabileceği teorisini ortaya atmıştı.
O tarihten bu yana yaşam koşullarının iyileşmesi ve tıbbi gelişmeler insan ömrünün uzamasının önünü açtı.
Bugün "süper 100" olarak ifade edilen 110 yaş ve üzerini gören insan sayısının artmaya başlamasıyla birlikte bilim dünyası "Sağlıklı bir insanın ne kadar uzun yaşayacağının sınırı var mı?" sorusunu yeniden tartışmaya başladı.
Birleşmiş Milletler'e göre, 100 yaş ve üzerindekilerin sayısı on yıl önce 353 bin iken, 2021 yılında 593 bin kişinin bu eşiği geçtiği sanılıyor.
Euronews'in; İstatistik sitesi Statista'dan aktardığına göre, önümüzdeki on yıl içinde bir asrı deviren nüfusun iki katından fazla artması bekleniyor.
Bazı bilim insanlarına göre insan ömrü katı biyolojik sınırlara bağlı. Çalışmaları 2016 yılında bilimsel nature dergisinde yayınlanan genetikçiler, 1990'ların sonlarından bu yana insan ömründe gelişme olmadığını ileri sürdü.
Küresel demografik verileri analiz eden araştırmacılar, dünyada daha fazla yaşlı insan olmasına rağmen Calment'in ölümünden bu yana maksimum insan ömrünün azaldığını tespit etti.