Sağlıklı yılbaşı sofrası için 10 öneri
Uzmanlar yılbaşı akşamları kurulacak sofralar için uyarılarda bulunuyor. Açken çok hızlı alkol tüketilmemesi, bol su içilmesi, meyveli ya da sütlü tatlı tercih edilmesi bu önerilerin başında geliyor.
DUVAR - Yeni yıla sayılı günler kala yılbaşı akşamı için hazırlıklara şimdiden başlandı. Uzmanlara göre yılbaşı sofralarındaki yemek ve içecek miktarı kontrolsüzce artabiliyor. Yeni yılda en büyük beklenti genellikle sağlık olurken gece geç saatlere kadar sofrada oturulması daha fazla yemek yemek anlamına geliyor. Buna bir de aşırı miktarda tüketilen içecekler de eklenince; ertesi gün mide ağrısı ve reflü gibi sindirim sorunlarının yanı sıra baş ağrısı ve halsizlik gelişebiliyor.
‘YEMEĞE HAFİF BİR ÇORBA İLE BAŞLAYIN’
Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı’ya göre özellikle diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları olan kişiler uzun saatler süren ve kontrol edilmeyen yılbaşı yemeklerinden daha fazla etkileniyor, ani tansiyon ve şeker yükselmesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Yılbaşı sofrasında bazı beslenme kurallarına dikkat edilmesinin yeni yıla sağlıklı başlanması için çok önemli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, yılbaşı sofrasında dikkat edilmesi gereken beslenme kurallarını anlattı, öneri ve uyarılarda bulundu:
“Akşam yemeğine çorba ile başlamanız daha az ve yavaş yemenize yardımcı olacağı için olası mide şikayetlerinin de önüne geçiyor. Ayrıca daha düşük kalorili beslenmeniz de mümkün olabiliyor.
ZEYTİNYAĞLI SEBZE YEMEKLERİ ŞART
Sofralarımızın baş tacı olan zeytinyağlı sebze yemekleri, yılbaşı sofralarının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Yılbaşı akşamında masanızda birkaç çeşit zeytinyağlı sebze bulunması hem görsel tokluğa hem de midemizin kolay doymasına destek oluyor. Ayrıca pırasa, lahana ve kereviz gibi kış sebzelerinin içerdikleri posalar bağırsak sağlığımız üzerinde de önemli rol oynuyorlar.