Şahin Dağları'ndaki altın madeninin ÇED hilesine dava yolda

Samsun'da Şahin Dağları'nda altın arayan Kanadalı firmanın ÇED hilesi yargıya taşınacak.

Altın arama çalışmaları sırasında kesilen ağaçlar.
Google Haberlere Abone ol

SAMSUN - Samsun'da Şahin Dağları'nda sondaj çalışması yürüten Kanadalı firmanın ÇED raporundan muaf tutulmak için hileye başvurduğu ortaya çıktı.

Altın arama çalışmalarını yürüten Kanadalı firmanın ÇED raporundan muaf olmak için ilginç bir yönteme başvurduğunu söyleyen Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı avukat İlhan Ayrancı, "15 hektara kadar olan alanda ÇED raporu gerekmiyor. Bu yüzden Kanadalı firma ÇED raporundan muaf olmak için Şahin Dağları'ndaki ruhsat bölgesini bine bölüp 13 hektar 13 hektar gösteriyor" diye konuştu.

Ayrancı, firmanın Şahin Dağları'nda vurduğu 12 sondajın 8'inden işletmeye değer miktarda altın çıktığını söyleyerek, "Firma bölgeye 464 sondaj daha vuracak" dedi.

SİYANÜRÜN ETKİSİ 500 YIL SÜRECEK

Kavak ve Havza ilçelerini kapsayan Şahin Dağları'nda bulunan altının siyanür ile işleneceğini kaydeden Ayrancı, "Siyanür buhar halinde 370 gün havada asılı kalıyor. Bu rüzgarlarla çevreye yayılacak. Kızılırmak ve Yeşilırmak kirlenecek. Kanadalı firma buradan çekip gitse bile siyanürün etkisi 500 yıl burada kalacak. Sondaj çalışmaları için kayın ağaçlarından oluşan Şahin Dağları'nda 15 bin metrekarelik alan yok edildi. Firmanın ÇED raporu ve işletme ruhsatının iptali için dava açacağız" açıklamasında bulundu.

Kanadalı firmanın Şahin Dağları'nda 130 bin dönümlük bir alanda altın araması yapacağını kaydeden Ayrancı yaptığı şu bilgileri verdi: "Yapılan sondaj çalışmaları nedeniyle bölgede su kaynakları kurudu. Firma 600 metre derinliğe sondaj vuruyor. Bu da su kaynaklarının kurumasına neden oluyor. Şu an Havza sınırında çalışmalar sürüyor. Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği olarak bu ormanlık alanda yapılan altın arama çalışmaları ve Kanadalı firmanın alacağı ÇED ruhsatı ile birlikte işletme ruhsatının iptali için dava açacağız. 15 hektara kadar olan alanda ÇED raporu gerekmiyor. Bu yüzden Kanadalı firma ÇED raporundan muaf olmak için Şahin Dağları'ndaki ruhsat bölgesini bine bölüp 13 hektar 13 hektar gösteriyorlar. Şahin Dağları'nda üretilecek altından devletin alacağı pay 3-5 milyon dolar arası olabilir. Bunun için ormanları yok etmeye değmez. Ormanlık alanlarda altın üretimi külliyen zarar. Milyon dolarlar harcansa da bu ormanların eski haline getirme şansınız yok. 500 yıl boyunca siyanür bu ormanları ve çevreyi zehirlemeye devam edecek." (DUVAR)