Şal û şepik kriterleri: Barzani giydi, Diyarbakırlı gözaltına alındı

Mesut Barzani ve Şivan Perwer'in Türkiye ziyaretlerinde Erdoğan ile görüştüğü sırada giydikleri şal û şepik, Newroz alanına alınmadı. Birçok kişi ise şal û şepik giydikleri için gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Newroz kutlamalarına katılmak isteyen birçok insan Kürt kültürüne ait kıyafetler giydikleri gerekçesiyle alana alınmadı. Diyarbakır Barosu, yaptığı yazılı açıklamada Newroz'a katılan 2 çocuğun giydikleri yöresel kıyafetler gerekçe gösterilerek gözaltına alındığını açıkladı.

ERDOĞAN DA ŞAL Û ŞEPİK GİYDİ

Newroz kutlamalarının başlamasından dört ay önce, 4 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan, Siirt'e yapıkları gezi sırasında şal û şepik kumaşından yapılmış kıyafetler giydi. Gezinin ardından şal û şepik kumaşına ilgi de arttı ve Eruh Kaymakamlığı tarafından patenti alındı. 

Erdoğan 2021 Kasım ayında toplu açılış için gittiği Batman'da, renkli kiras-fistan giyen kadınlar tarafından karşılandı fakat geçtiğimiz günlerde düzenlenen Newroz kutlamalarına bu kıyafetle gelenler güvenlik güçlerince engellendi, gözaltına alınanlar oldu. 

Erdoğan'la birçok kez görüşen Mesut Barzani de aynı kıyafetlerle Türkiye'de ağırlanıyordu.
Bu fotoğrafta sanatçı Şiwan Perwer de yer alıyor... 

'BİR MİLLETİN ULUSAL DEĞERLERİNE YAPILMIŞ BİR SAYGISIZLIKTIR'

Kürtçe magazin dergisi Kubar'ın editörü Ayşenur Özel, Newroz alanındaki engellemeleri 'kültüre saygısızlık' olarak değerlendirdi. Modern dünyada geleneksel Kürt kıyafetlerinin kullanımı her ne kadar azalsa da bu kültürün devam ettiğini dikkat belirten Özel, şöyle devam etti:

“Her millet tarih boyunca kendi ulusal kıyafetleriyle tanınmıştır. Kürtler de bu zamana kadar hep bu kültürü koruyup kollamışlardır. Bazı milletlerin kendi ulusal kıyafetlerini sadece özel günlerde giydiğini görürsünüz fakat Kürtler günlük hayatta da bu renkli kıyafetlerini giymişlerdir. Kıyafetlerimiz bizim renkliliğimizi ve hoş görünmeyi ne kadar çok sevdiğimizi gösteriyor. Ama maalesef şu zamanda bile böyle şeylere maruz kalabiliyoruz. Kıyafetlerimiz bile siyasi bir şeymiş gibi görülüyor. Fakat bu kıyafetler yüzyıllardır biz Kürtlerin üzerindeydi ve öyle de olacak. Kaldı ki Newroz alanına şal û şepik ve kiras giyenleri almamak bir milletin ulusal değerlerine yapılmış çok büyük bir saygısızlıktır. Newroz kutlamalarını güzelleştiren en önemli unsur bizim kendi kıyafetlerimizdir.”

Kürtçe magazin dergisi Kubar'ın editörü Ayşenur Özel.

'BİR KÜLTÜRÜ YOK ETMEK DEMEKTİR'

“Moda tarihine baktığımızda şu anki modern moda akımlarının, birçok milletin ulusal kıyafetlerinden örnekler alınarak oluştuğunu söyleyebilirim” diyen Özel, şunları kaydetti:

“Ulusal kıyafetlerin moda tarihinde bu kadar büyük bir yere sahip olmasına rağmen bir milletin kıyafetlerinin yasaklanması bir kültürü yok etmek demektir. Çünkü her millet kendi renkleriyle, kıyafetleriyle ve kültürüyle güzeldir. Bu değerlere karşı yapılan bir hareket o milletin varlığına karşı yapılmış bir harekettir.”

'BARZANİ, KÜRT KIYAFETLERİ VAR VE VAR OLACAKTIR' MESAJI VERİYOR'

Barzani ile Erdoğan görüşmelerinde şal û şepik'in giyilmesine de değinen Özel, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Mesut Barzani gittiği her yere şal û şepik ile gider ve bu aslında karşısındaki kişiye verdiği bir mesajdır. 'Biz varız, Kürt kıyafetleri var ve hep var olacak' demek istiyor. Tabii ki resmî görüşmelerde kıyafetlerimize karşı direkt bir müdahale yapılamaz çünkü dünya basınında çok dikkat çeker.

Her millet gibi Kürtlerin de rahatlıkla kıyafetlerini giyebilmesi lazım çünkü kıyafetlerimiz siyasi bir düşünceyi simgelemiyor. Yüzyıllardır annelerimizin babalarımızın evde, köylerde ve hatta şehirlerde giydiği kıyafetlerdir. Yani günlük hayatın tam içinden...”