Saldırıya uğrayan Danimarka Başbakanı hakkında son durum: 'Şok içinde'

Danimarka Başbakanlık Ofisi, başkent Kopenhag'da saldırıya uğrayan Başbakan Frederiksen'in hafif bir boyun travması yaşadığını, meydana gelen olayın şoku içinde olduğunu açıkladı.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danimarka Başbakanlık Ofisi, dün saldırıya uğrayan Başbakan Mette Frederiksen'in sağlık durumu hakkında açıklama yaptı. Başkent Kopenhag'ın merkezinde 7 Haziran Cuma akşamı bir erkeğin fiziksel saldırısına uğrayan Frederiksen'in hafif bir boyun travması yaşadığı belirtildi. Başbakanlık açıklamasında, "Bunun dışında, Başbakan güvende ve sağlıklı; ancak, yaşanan olay karşısında şok içinde" ifadelerine yer verildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Başbakan Frederiksen, saldırının ardından hastanede muayene edilirken, bugün için planlanan tüm resmi etkinlikleri iptal edildi. Danimarka polisi de bugün olaya ilişkin yaptığı açıklamada, saldırıyla bağlantılı olarak gözaltına alınan 39 yaşındaki şüphelinin ön sorgusu kapsamında bugün mahkemeye çıkarılacağını söyledi. Polisin verdiği bilgiye göre, şüpheli erkek, bugün yerel saatle 13.00'te sorgu için Kopenhag Şehir Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarılacak. 

AVRUPALI LİDERLERDEN SALDIRIYA KINAMA

Kopenhag'da çalışan Soren Kjergaard isimli bir görgü tanığı, Reuters'a yaptığı açıklamada, Frederiksen'in saldırının ardından yürüyebildiğini ve dışarıdan bakıldığında herhangi bir yaralanma ya da zarar emaresinin görülmediğini anlattı. Öte yandan, polis de Başbakanlık Ofisi de saldırganın olası saiki ya da yanında silah olup olmadığı hakkında bir açıklama yapmadı. Söz konusu saldırı ise Danimarka'nın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için sandık başına gitmesinden iki gün önce gerçekleşti. Almanya'da siyasetçilere yönelik saldırıların yanı sıra, Slovakya Başbakanı Robert Fico da silahlı saldırıya uğramış, ağır yaralanarak iki kez ameliyat edilmek durumunda kalmıştı. 

Dünkü saldırının ardından pek çok dünya liderinden de kınama açıklamaları geldi. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) yaptığı açıklamada, "Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'e saldırı, demokratik değerlerin kalbine düzenlenmiş bir saldırıyı temsil eden tahammül edilemez bir şiddet eylemidir" dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de X hesabından yaptığı açıklamada, saldırı haberi karşısında şok içinde kaldığını ifade ederek 'Avrupa'da inandıkları ve uğruna mücadele verdikleri her şeye aykırı olan bu menfur eylemi kınadığını' söyledi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)