Salgın kontrolüne varyant çelmesi: Hangi aşı hangi mutasyondan ne kadar koruyor?
Korona virüsü salgınında son dönemde ortaya çıkan bazı mutasyonlar, aşıların koruma oranları ve hedeflenen sürü bağışıklığı konusunda endişe yarattı. Peki aşılar ve mutasyonların bu aşılara olası direnci hakkında şu ana dek ne biliniyor?
DUVAR - Güney Afrika, İngiltere ve Brezilya.... Korona virüsünün bu ülkelerde geçirdiği mutasyonlar ve ortaya çıkan yeni varyantlar, pandemiye karşı aşı savaşında endişe yarattı. Birçok ülkede uzmanlar, bu mutasyonların toplum içinde ve dünya çapında daha da yayılmasının engellenmesi için kapanma tedbirlerinin aşı kampanyaları belirli bir noktaya ulaşmadan kaldırılmaması çağrısı yapıyor. Son olarak, Güney Afrika varyantının Oxford/AstraZeneca aşısına direnç göstermesi bu tartışmayı alevlendirmiş durumda.
ASTRAZENECA AŞISI VE GÜNEY AFRİKA VARYANTI
AstraZenaca firmasından hafta sonunda yapılan açıklamada, aşının Güney Afrika varyantı karşısındaki etkisinin sınırlı olduğu belirtildi. Buna göre, aşı bu varyanta yakalanan kişileri ağır hastalıktan, hastaneye yatmaktan ve ölümden koruyor ancak bu mutasyon kaynaklı Covid-19'un hafif veya orta şiddette geçirilmesini önlemiyor. Bununla birlikte, Oxford Üniversitesi ile Güney Afrika'daki Witwatersrand Üniversitesi'nin ortak çalışması, yaş ortalaması 31 olan genç ve sağlıklı, 2 bin kişi üzerinde yapıldı.
Uzmanlar, çalışmaya katılan kişilerin genç, denek sayısının da az olması nedeniyle, Güney Afrika varyantı kaynaklı ağır hastalık riskinin de doğru ölçülememiş olabileceğini belirtti. AstraZeneca aşısını sağlık çalışanlarına bugün yapmaya başlayacak olan Güney Afrika Cumhuriyeti, bu araştırmanın ardından planlarını askıya aldı.
DİĞER AŞILAR VE GÜNEY AFRİKA VARYANTI
The Guardian'ın haberine göre, diğer birçok aşının da etkinlik oranı Güney Afrika varyantı karşısında azalıyor. Buna göre, Novavax aşısı İngiltere'deki denemelerde yüzde 89 oranında koruma sağladı. Ancak vakaların yüzde 92'sinin yeni varyanttan kaynaklanığı Güney Afrika'daki denemelerde bu oran yüzde 60'a düştü. Johnson & Johnson şirketine bağlı Janssen'in aşısı da, ABD'deki denemelerde yüzde 72, Güney Afrika'daysa yüzde 57 oranında koruma sağladı. Bununla birlikte, her iki aşının da Güney Afrika varyantı kaynaklı ağır hastalık, hastanede tedavi ve ölümden koruduğu vurgulandı.