Salgında gazeteci kadınların hali: İş süresi ve yoğunluğu arttı
TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, gazeteci kadınlarla yaptığı ankette, birçok kadın, iş bölümünün kendilerinin bilgisayar başında olduğu süreyle sınırlı olduğunu belirtti.
DUVAR - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, bir yılın geride kaldığı korona virüsü pandemisinde gazeteci kadınların iş yaşamına dair yaptığı anket sonucunu yayınladı. 80 gazeteciye yöneltilen sorularda esnek çalışmanın kadınlar üzerindeki etkisi, evde çalışmanın olumsuz yönlerine dair veriler ortaya çıktı.
Yaklaşık yüzde 75’i pandemiyle beraber evden çalışmaya başlayan kadınların verdiği cevaplar, günlük yaşamla iç içe geçen ev içi kadın emeğine artık ücretli kadın emeğinin de eklenmiş olduğunu gösterdi.
Araştırmaya katılan gazeteci kadınların yüzde 53,2’si çalışma saatlerinin değiştiğini, yüzde 51,3’ü ise bu değişiklikten olumsuz etkilendiklerini belirtti. Bu çerçevede en önemli sorun çalışma saatlerinin belirsizleşmesi olarak görüldü. Pek çok katılımcı mesai kavramının ortadan kalkmasıyla beraber iş süresinin uzadığını ve iş yoğunluğunun arttığını ifade etti.
Ücretli işteki yoğunluğun arttığını belirten gazeteci kadınların birçoğu özellikle çocukların evde kalmasıyla beraber ev ve bakım işlerinin de artmış olduğunu söyledi. Evden çalışmanın kadınlar üzerindeki iş yoğunluğunun yanında zaman kullanımı açısından da öncelik baskısı yarattığını gösterdi. Belirsizleşen çalışma saatleri patronlarda günün her saatinde çalıştırma eğilim ve beklentisi yaratırken, kadınların fiilen evde olması ise hane halkının toplumsal cinsiyet rolleri doğrultusundaki beklentilerini arttırdı.
Yalnız yaşamayan kadınlara yöneltilen “Evde iş bölümü yapıldı mı?” sorusuna kadınların sadece yüzde 13,2 si “Hayır” cevabı verdi. Kadınların yüzde 57,4’ü “Evet iş bölümü yapıldı” derken yüzde 29,4’ü ise “Kısmen yapıldı” dedi.