Salgında Urfa muamması: Hem aşılama hem vaka sayısı düşük!

Bakanlığın korona virüsü salgını verilerine göre Urfa vaka sayılarında da aşılamada da en düşük seviyedeki il... Doktorlar, veriler gerçeği yansıtmadığı için böyle bir tablonun çıktığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı haftalık korona virüsü tablosuna göre Urfa, vaka sayısında en düşük iller arasında yer alırken yine bakanlığın verilerine göre aşılama oranında da en düşük iller arasında bulunuyor. 

Urfa, Sağlık Bakanlığı’nın korona virüsü salgınına ilişkin günlük ve haftalık resmi verilerine göre aşılama oranının düşük olduğunu gösteren turuncu kategoride yüzde 58,7 ile son sırada görülüyor. Yine bakanlık verilerine göre günlük vaka sayısı olarak da 13,76 ile düşük iller arasında bulunuyor.  Hem vaka sayısının hem aşılama oranının düşük olması arasındaki çelişkiyi Urfa Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Yüksekyayla ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Salih Karataş’la konuştuk.

TABİP ODASI: TARAMA YETERSİZ

Urfa Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Yüksekyayla aşılamadaki düşük orana karşın vaka sayılarının da düşük gözükmesine ilişkin şu açıklamayı yapıyor: “Tespit edilen vaka sayıları değil, iki yıllık süreçte nüfusa oranla kaç kişinin öldüğü ve bu oranın Türkiye sıralaması önemli. İnsanlar şikâyetlerini 'grip' olarak yorumluyor ve test yaptırmıyor. Vaka sayılarındaki düşüş, test sayılarındaki düşüşün yansımasıdır. Düzgün bir tarama yapılırsa vaka sayısı daha yüksek saptanır.”

Urfa Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Yüksekyayla

Urfa’da son dönemde bir grip salgını olduğunu söyleyen Dr. Yüksekyayla bu nedenle halkın test yaptırmadığını da sözlerine ekliyor. Yüksekyayla, yatağa düşmediği sürece kimsenin test yaptırmadığını belirtiyor.

SES: HASTANELERDE YÜKSELİŞ DE DÜŞÜŞ DE YOK

SES Urfa Şubesi Başkanı Salih Karataş da bakanlık verilerinde yaşanan düşüşü gerçekçi bulmadığını söylüyor. Urfa’da halkın korona virüsü salgınında çok ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade eden Karataş’a göre hastanelerde normalde herhangi bir düşüş ve yükseliş yok. Hükümetin son zamanlarda ekonomik kriz ile ilgili kaygıları azaltmak için normalleşme sürecine girilmiş gibi bir tablo yansıtmaya çalıştığını belirten Karataş, “Normal bir süreç yaşamıyoruz. Urfa’da bir düşüş söz konusu değil. Urfa’da yetkililer sahayı tanımıyor. 10 kişilik bir ailede bir kişi korona olunca, o aile karantinaya alınıyor ve hastalık tüm aileye bulaşıyor. Böyle bir durumda Urfa’da vakalar nasıl düşer?” diye sordu.

Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikası Urfa Şubesi Başkanı Salih Karataş.

‘ÖLÜMLER ARTABİLİR’

Karataş, vaka sayılarında düşüş varmış gibi yansıtılmasının yol açacağı riske de dikkat çekiyor. Karataş’a göre halkta var olan rehavet büyüdü ve bu büyüme kış aylarıyla birlikte ölümlerde artış olarak karşımıza çıkma riski taşıyor. Karataş, “Temennimiz ve beklentimiz insanlarımızın bu hastalık tamamen bitene kadar maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat etmesi. En ufak bir sağlık sorununda ilk önce aile hekimlerine başvursunlar. Kendi sağlıklarını öncelesinler” çağrısında bulunuyor.