Salıcı'dan seçim kanunu yorumu: İttifak masasını sıkıntıya sokmayız

CHP'li Oğuz Kağan Salıcı, AK Parti'nin seçim kanunu değişikliğiyle oyun başladıktan sonra kural değiştirdiğini söyledi ve "Daha önce yapılmayanları yaparak başarılı olduk. Bugün de öyle olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla Meclis’e sunulan seçim kanununda değişiklik teklifinin muhalefet partilerini nasıl etkileyeceği tartışılıyor. Cumhur İttifakı’nın Meclis çoğunluğunu kaybettiğini gördüğü için seçim kanunu ile oynadığını ileri süren CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kağan Salıcı, “Kimsenin ittifakı bozalım gibi bir motivasyonu yok. Kanun çıksın oturur bütün senaryoları çalışırız. İttifak masasını bu operasyonla sıkıntıya düşürecek bir iş yapmayız” dedi.

2018 seçimlerinde İYİ Parti’nin seçime girebilmesi için CHP’li 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye katılma sürecini hatırlatan Salıcı, “Daha önce yapılmayan şeyleri yaparak başarılı olduk. Bugün de öyle olacak” iddiasında bulundu.

Doğu ve Karadeniz Masası’ndan sonra önümüzdeki günlerde İç Anadolu Masası’nı kurmaya hazırlandıklarını anlatan Salıcı, CHP’nin önümüzdeki seçimlerde birinci parti olacağını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı barajı yüzde 7’ye düşüren ittifak oy hesabını ortadan kaldıran, seçim kurulları başkan ve üyelerinin belirlenme yöntemini değiştiren yeni yasa teklifini değerlendirdi.

'OYUN BAŞLADIKTAN SONRA KURAL DEĞİŞTİRİLİYOR, TÜRKİYE 2018’DEKİ TÜRKİYE DEĞİL'

Yeni seçim kanunu değişikliği için, “Adalet ve Kalkınma Partisi oyun başladıktan sonra kural değiştiriyor. Şimdiye kadar bunu yapan hiçbir siyasi parti iflah olmadı” diyen Salıcı geçmiş seçimlerden örnekler verdi. 2014 yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara’nın bazı ilçelerini kazanmak için sınır değişiklikleri dahi yapıldığını hatırlatan Salıcı şunları söyledi:

“Daha önce bu tür şeyler yapıp olumsuz sonuç almasına rağmen belli ki akıllanmamış, uslanmamışlar. Şimdi tüm Türkiye’de “birkaç milletvekili daha kazanabilir miyiz” diye masa başı mühendislik hesabına girişiyorlar. Türkiye’nin ekonomik ve siyasi iklimi 2018 değil. Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP 2018 seçimlerindeki oylarını alamayacaklar.”

'SEÇİM KURULLARINDA KIDEMLİ HAKİM GİDİYOR, 15 YILLIK HAKİMLER GELİYOR'

Getirilen kanun teklifindeki önemli değişikliklerden birinin il-ilçe seçim kurullarının başkan ve üyelerinin belirlenme yöntemi olduğuna dikkat çeken Salıcı, “İl-ilçe seçim kurullarında en kıdemli hakimi devre dışı bırakıyorlar. Niye çekiniyorlar! İstiyorlar ki kendi belirledikleri hakimlerle gidilsin. Birinci sınıfa ayrılanlar arasından kura çekilecek. Birinci sınıfa ayrılmak için yaklaşık 15 yıl görev yapmak gerekiyor. Yargının bu kadar siyasallaştığı ortamda herhalde bundan bir sonuç çıkarır vatandaşlarımız” dedi.

'CUMHURBAŞKANINA DEVLET OLANAKLARI İLE SİYASİ ÇALIŞMA İMKANI ADALETİ, VİCDANI YARALAR'

CHP’nin kanun teklifinde itiraz edeceği önemli başlıklardan biri de seçim yasaklarını düzenleyen maddede “uyum yasaları” kapsamında başbakan ifadesi çıkarılırken buraya yürütme yetkisini elinde bulunduran cumhurbaşkanının konulmaması olacak. Bu düzenleme ile siyasi parti genel başkanı olan Cumhurbaşkanının devletin bütün olanaklarını kullanarak siyasi çalışma yürütmesinin sağlandığını belirten Salıcı, “Bu seçimin adalet tarafını, vicdan tarafını yaralar. İstanbul’da seçimi iptal etmek kamuoyu vicdanını ne kadar yaraladıysa bu da en az o kadar yaralayacak. Oyun başladıktan sora oyunun kuralını değiştirmek, sadece ittifaklar açısından değil, burada bizzat seçimin güvenliği, adil olması konusunda sakatlık yaratmak söz konusu” dedi.

SEÇİM BARAJI İÇİN YÜZDE 3 ÖNERİLECEK

Seçim barajını yüzde 10’dan 7’ye düşüren teklifin görüşmelerinde CHP, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metninde varılan uzlaşma doğrultusunda yüzde 3 önerisi getirecek.

'KANUN ÇIKTIKTAN SONRA TÜM SENARYOLARI ÇALIŞACAĞIZ'

Seçim Kanunu değişikliğinin muhalefet ittifaklarını nasıl etkileyeceği tartışılıyor. İttifak içinde yer alsa da yeni kurulmuş partilerin milletvekili çıkarmasının zorlaşacak olması nedeniyle sağda muhafazakar 3. ittifak, yeni partilerin büyük partilerin listelerinden seçime girme ya da ittifak içinde ittifak gibi birçok senaryo konuşuluyor. Kamuoyunda dile getirilen senaryoların hepsinin ele alınabileceğini belirten Salıcı ancak karar için erken olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu operasyonun nedeni meclis çoğunluğunu kaybettiklerini görmeleri. Öncelikle kanunun Meclis’ten nasıl çıkacağını görmek gerek. Aralarında sorunlar olduğu da görülüyor. Kanun çıktıktan sonra oturur bütün senaryoları çalışırız. Ama ittifak masasını operasyonla sıkıntıya düşürecek bir iş yapmayız. Resmen adı konmamış il barajı geldi. O nedenle bugünün verileriyle il bazlı güncel hesap lazım. Hem aritmetik hem de siyasi açıdan bakmak gerek. İkisini bir arada buluşturan senaryo neyse onu yapacağız. Ama bunu henüz kimse bilmiyor. Herkes kendi kurullarında çalışıyor. Kimsenin ittifakı bozalım gibi bir motivasyonu yok. Muhalefetin genişleme potansiyeli var, onların sınırlı. Önce siyasi karar oluşması lazım. Onun için liderlerin bir araya gelmesine ihtiyaç var.”

'YAPILMAYANLARI YAPARAK BAŞARILI OLDUK, BUGÜN DE ÖYLE OLACAK'

Yeni seçim kanununa göre konuşulan her senaryoyu çalışacaklarının altını çizen Salıcı, 2018 seçimleri öncesi İYİ Parti’nin seçime girmesini sağlamak için CHP olarak 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye katılma sürecini hatırlattı, “Daha önce yapılmayan şeyleri yaparak başarılı olduk. 15 vekil vermek gibi. Bugün de öyle olacak” dedi.

'CHP’NİN ÜYE SAYISI 1 YILDA 100 BİN ARTTI, DOĞU’DA ARTIŞ 20 BİN'

Bu arada CHP oylarını arttırmak için de çalışmalarını sürdürüyor. CHP’nin oylarının yüzde 28’lerde olduğunu belirten Salıcı, “Oyumuzu daha da arttırarak birinci parti olacağız. 2018 seçimlerin üzerinde bir CHP var. Uzun zamandır Millet İttifakı oyu Cumhur İttifakını geçiyor. Onların genişleme potansiyeli yok bizim var” dedi.

Partinin örgütsel kapasitesini arttırmak için yürütülen çalışmaları anlatan Salıcı’nın verdiği bilgiye göre üye sayısı bir yılda yaklaşık 100 bin artış göstererek 1 milyon 324 bine çıktı. Doğu Masası kurularak özel çalışma yürütülen Doğu ve Güneydoğu’daki 24 ilde yeni üye olanların sayısı yaklaşık 20 bin oldu. Verilere göre Muş’ta üye sayısı yüzde 106, Şırnak’ta yüzde 146, Van’da yüzde 126, Diyarbakır’da yüzde 116, Batman’da yüzde 192 arttı. Doğu, Güneydoğu’da 1612 köyde ilk kez üye yapıldı.

'DOĞU VE KARADENİZ MASASI’NDAN SONRA İÇ ANADOLU MASASI KURULACAK'

Karadeniz Masası çalışmaları kapsamında da üye sayısının arttığını anlatan Salıcı, “Hedefimiz, üyemiz olmayan mahalle ve köy açısından toplam oranı yüzde 5’in altına düşürmek” dedi. 24-25 Mart tarihlerinde Antalya’da “iktidara hazırız” sloganıyla gerçekleştirilecek örgüt buluşması sonrası İç Anadolu Masası’nın da kurulacağını anlatan Salıcı, “1,5 yıl önce Doğu Masası’nı kurduk. Karşılık verdiğini gördük. Ardından Karadeniz Masası kuruldu. Önümüzdeki seçimde her yerde oylarımızı birkaç kat arttıracağız. Van ve Diyarbakır’da vekilimiz olacak” dedi.

'BU SEÇİMDEN BİRİNCİ PARTİ ÇIKACAĞIZ'

CHP’nin 2018 seçimlerinde yüzde 22,65 olduğunu hatırlatan Salıcı, “Sarayın baş anketçisine anket yaptırsınlar bakalım CHP’nin oyu yüzde kaçlarda. Oran vermeyeyim ama yüzde 22,65 olmadığı kesin. Biz bu seçimden birinci parti çıkacağız. Ne yaparlarsa yapsınlar, bizim yürütmüş olduğumuz siyasi mücadeleyi akamete uğratacak bir siyasi sonuç, bir mühendislik çalışması işlerine yaramayacak. Bu kadar açık” iddiasında bulundu.

AK Parti’den kopan muhafazakar seçmenden, kendisine “ülkücü” diyen seçmenden ve Kürt seçmenden CHP’ye ölçülebilir yöneliş olduğunu söyleyen Salıcı, “En son ne zaman genel başkanın Diyarbakır’da böyle karşılanmaya gelindiğini gördünüz. Bu iktidar denklemi. Doğu’da hava değişiyor. Bize insanların çoğu AKP’den geliyor” dedi.