Salihli'de Jandarma tarafından darp edilen köylülerin davası ertelendi
Salihli'nin Hacıbektaşlı Mahallesi'nde yapılmak istenen JES projesine karşı çıktıkları için darp edilerek gözaltına alınan köylülerin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Korona tedbirleri gerekçe gösterilerek duruşmayı izlemek isteyenler salona alınmazken dava 12 Şubat'a ertelendi.
Cihan Başakçıoğlu
İZMİR- Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan Hacıbektaşlı Mahallesi'nde yapılmak istenen Jeotermal Elektrik Santrali Projesi'ne (JES) karşı direnen köylülerin jandarma tarafından darp edilerek gözaltına alınmasına ilişkin davanın ilk duruşması Salihli Adliyesi 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 35 köylünün yargılandığı duruşmayı izlemek için Ankara ve İzmir'den gelen basın mensupları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri polis tarafından korona tedbirleri gerekçe gösterilerek duruşma salonuna alınmadı.
Avukatların korona virüsü önlemleri doğrultusunda sağlıklı şartlarda yapılması için duruşmanın ertelenmesi talebini haklı bulan mahkeme, beraat talebini redderken duruşmayı 12 Şubat 2021 tarihine erteledi. Ayrıca mahkeme, dosyaya sonradan müşteki sanık olarak eklenen köylülerin avukatı Seçil Ege Değerli'nin isminin sanık kısmından çıkartılmasına karar verdi.
'YAMAN ÇELİŞKİLERİ DURUŞMA SALONUNDA GÖZLER ÖNÜNE SERDİK'
Duruşma sonrası Salihli Adliyesi önünde açıklama yapan avukat Seçil Ege Değerli, duruşmayı izlemek için gelenlerin yasal hakları olmasına rağmen duruşma salonuna alınmamasına tepki göstererek, "İçeride en az 34 kişinin yargılanıyor, 20-30 tane avukat da savunma yapmaya çalışılıyor. Ama duruşmayı izlemek isteyen ve yasal hakkı olan sadece bir tane basın mensubu dışarıya çıkartılıyor. Bu yaman çelişkileri duruşma salonunda gözler önüne serdik. Eğer ki bu koşullarda baro genel kurulları yapılamıyorsa, eğer bu koşullarda sadece sınırlı sayıda insan adalet saraylarına alınıyorsa, bu yargılama bu şekilde sürdürülemez. Bu sebeple yine yaşam hakkımızı savunarak bu duruşmanın pandemi koşulları geçinceye kadar ertelenmesini talep ettik. Bu doğrultuda da duruşmamız 12 Şubat gününe ertelendi" ifadelerini kullandı.
EGEÇEP: DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ
EGEÇEP Eş Sözcüsü Berna Babaoğlu, EGEÇEP olarak yapılmak istenen doğa talanına karşı ilk günden beri Hacıbektaşlı yurttaşların
yanlarında olduklarını ifade ederek, "Hacıbektaşlarının kurulmak istenen JES'e karşı gösterdiği direnişini kırmak için jandarmanın saldırdığı bir olayda jandarmalar hakkında takipsizlik kararı verilmiş, köylüler hakkında da dava açılmıştı. Biz Hacıbektaşlıların ilk günlerinde de EGEÇEP olarak yanlarındaydık. Bugün de burada bulunarak dayanışmamızı gösterdik. Bileşenlerimizden Salihli Çevre Platformu ve TURÇEP de buradaydı. Davanın peşini bırakmayacağız. Davanın takipçisi olacağız. Tüm doğa korumacı yurttaşlarımızı da bu davaya sahip çıkmaya Hacıbektaşlıların yanında olmaya davet ediyoruz" dedi.
ÇHD'Lİ AKDOĞDU: BERAAT TALEBİ REDDEDİLDİ
Duruşmaya İzmir'den katılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şube Sekreteri Erdoğan Akdoğdu da köylülerin haklı mücadelesinde avukatlar olarak yanlarında olduklarını vurgulayarak, "Olayın başlangıcında köylülerin kendi topraklarını savunmak için gerçekleştirdikleri reflekse karşı jandarmanın müdahalesi var. Bunun üzerinden başlayan bir yargılama. Şimdi de kolluk eliyle bu insanlar haklıyken bir tür haksız konuma düşürülmüş ve yargı önüne çıkarılmış durumdalar. Yargılamada da meslektaşlarımız bunu dile getirdi ve derhal beraat talebinde bulunuldu. Ama mahkeme bunu kabul etmedi." ifadelerini kullandı.
Çapaklı köylülerinin de geçtiğimiz aylarda benzer bir süreç yaşadığını belirten Akdoğdu, "Genel olarak aslında buradaki şirketlere verilmek istenen arazilere karşı köylülerin bir şeyler yapmalarını engellemek için bir tür sopa göstermek. İşin özü böyle ifade edilebilir. Kamuoyuna çağrımız, her yerde insanların yaşadığı çevreye yönelik her ürlü saldırıda ses çıkarmaları. Bizler de her zaman ihtiyaç duydukları her yerde ÇHD olarak yanlarındayız" dedi.