Salihli'de JES zaferi: Adala'da artık JES yapılamayacak

Salihli'de Dinamik Enerji'nin açmak istediği JES kuyularına verilen ÇED olumlu kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Avukat Değerli, şirket için yasal yolların kapandığını söyledi.

Salihli Çevre Derneği Başkanı avukat Seçil Ege Değerli
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR – Manisa'nın Salihli ilçesi Adala mevkii yakınlarında Dinamik Enerji'nin açmak istediği Jeotermal Elektrik Santral (JES) kuyularına mahkemeden onay çıkmadı.

Salihli Çevre Derneği Başkanı avukat Seçil Ege Değerli, kararı hukuk zaferi olarak nitelendirdi.

‘ŞİRKET DAVAYI KAYBEDİNCE 9 KUYU İÇİN BAŞVURUDA BULUNDU’

Manisa'nın Salihli ilçesi Adala mevkii yakınlarında Dinamik Enerji Yatırımları San. A.Ş, 14 adet JES kuyusu açmak istedi. Şirkete verilen 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı Salihli Çevre Derneği karşı dava açıp kazandı. Şirket bunun üzerine koordinat değişikliği yaparak dokuz kuyu için yeniden başvuruda bulundu. İkinci başvuruya 'ÇED olumlu' verilmesi de yargıya taşındı. Manisa Bölge İdare Mahkemesi, davacı 36 kişi ve kurumun başvurusunu kabul ederek, bugün ÇED olumlu kararını iptal etti. Salihli Çevre Derneği Başkanı avukat Seçil Ege Değerli, kazandıkları hukuk zaferini anlatarak, JES açılmak istenen bölgenin tarım arazisi ve dikili tarım arazisi sınıfında olduğunun mahkemece tespit edildiğini belirtti. Değerli, oluşacak zararların kısa, orta ve uzun vadede gösterilmediği gerekçesiyle ÇED olumlu kararının iptal edildiğini söyledi.

'JES YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI DEĞİL'

Jeotermal Elektrik Santralleri yoğun olarak Ege Bölgesi’nde kuruluyor. Ege Bölgesi’nin önemli tarım havzalarını oluşturan Salihli daha önce de JES karşıtı eylemlere sahne olmuş ve halkın JES'lere karşı itirazı artmıştı. Değerli, JES'lerin yenilenebilir enerji olmadığını savunarak, "Bu gerçeğin ortaya çıkışı ve yaşamın içinde gözle görülür etkisinin artmasından sonra herkes daha fazla sorumluluk alarak mücadeleye katıldı. Hal böyle olunca mahkemeler karşısında da davaları kazanmaya başladık" dedi.

'ŞİRKET HUKUKU ALDATMAYA ÇALIŞTI'

Adala ve Dombaylı bölgesinde daha önce Dinamik Enerji'nin açmak istediği 14 JES kuyusunun, mahkeme tarafından iptal edildiğini hatırlatan Değerli, "Kuyu sayısını düşüren şirket yeniden JES başvurusunda bulunarak ısrarını sürdürmüştü. Biz buna da dava açtık. Bugün tebliğ edilen karara göre, ÇED olumlu kararı da iptal edildi. Şirketin JES kuyusu açmak için hiçbir yasal yolu kalmadı" diye konuştu. Aynı bölgede kaybedilen bir davadan sonra küçük değişiklikler ile yeniden başvuru yapılmasını Değerli, "hukuku aldatmak" olarak niteledi.

'TARIM ALANLARI ZARAR GÖRMEKTEN KURTULDU'

Adala ve Dombaylı mevkiinde yaşayan insanların tarımla geçimlerini sağladıklarını vurgulayan Değerli, "Şeftali ve kayısı üretiminin büyük bir bölümünün yapıldığı bölge burası, bunun dışında üzüm bağları gibi üretim yapılan yerler arasında. Aynı zamanda Demirköprü Barajı’ndan ovaya su taşıyan sulama kanallarının geçtiği bir yerde JES yapılması halk sağlığını tehdit ederken, kamu yararı da sağlamayacaktı. Davanın kazanılması bu anlamda önemli" ifadelerini kullandı.