Şam ile diyalog Kürtler için yeni bir, baskı-inkâr dönemi mi olacak?

Evrensel yazarı Fatih Polat, Ankara Şam diyaloğunun bölgedeki Kürtlerde yeni bir baskı ve inkâr dönemi endişesi yarattığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Evrensel yazarı Fatih Polat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şam ile ilişkilerde yeni bir diyalog dönemi başlatırken, bölgedeki Kürtlerin "kendilerini eski dönemdeki gibi ağır bir baskı ve inkâr sürecine zorlama ihtimalinin" endişesini taşıdıklarını yazdı. Polat yazısında, Erdoğan'ın sınır ötesi operasyon ve radikal dinci örgütlerle diyalog adımlarının, "Başkasının savaşının bir parçası olmama" taktiğini benimseyen Kürtlerde yarattığı tedirginliğe de değindi. 

Fatih Polat'ın "Ankara Şam diyaloğu ve Kürtler" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Hem Türkiye hem de Suriye, aradaki bu kanlı, yıkıcı on yıldan önce de örnek demokrasilerin ülkeleri değildi. Kürt sorunu her iki ülkede de, talepler yüksek sesle dile getirilince 'bölücülük' paranoyası ile üniterlik dayatması altında bastırılıyordu. 

Suriye’deki savaşın başında Kürtler, 19 Temmuz 2012’de Kobanê’de başlattıkları direnişle, bulundukları bölgeyi yönetme ve taleplerin kabul edilmesi iradesini dillendiler. Şam, yeni bir cephe açmama taktiğiyle emperyalist işgale karşı radikal şeriatçı örgütlerle mücadeleyi öne aldı. Suriye’nin kuzeyindeki Rojava’da kantonlar oluşturmaya başlayan Kürt örgütleri de, “başkasının savaşının bir parçası” olmama taktiğini benimsediler. AKP hükümeti ise PYD ile temaslarında, Suriye Kürtlerini, kendisinin yanında Suriye yönetimi ile savaşma politikasına kazanmaya çalıştı, ama başarılı olamadı. Gazeteci Cansu Çamlıbel’in, Brüksel’de görüştüğü PYD Lideri Salih Müslim de bunu açıkça ifade etmişti: '2004’ten beri biz zaten bu rejimle mücadele içindeyiz. Siz kalkıp Halep’te, Şam’da, Ankara’da kol kola gezerken, beraber lahmacun kebap yerken biz istihbarat bodrumlarında işkenceye maruz kalıyorduk. Şimdi kalkıp bize ‘Rejime şöyle yap, böyle yap’ diyorlar. Bizim bir siyasetimiz var. Bunları püskürttük, yerlerimizden kovduk. İlla ki gidip Şam’da onlarla savaşmamızı, sizin yerinize asker olmamızı mı istiyorsunuz? Bunu yapmıyoruz. Kürtlerin tarih boyunca yaptığı başkalarının askeri olma sanatını biz bıraktık kardeşim.'

Türkiye’de milyonlarca kişinin oy verdiği yasal parti HDP’nin eş başkanları ve milletvekillerini tutuklayıp, belediyelerine kayyum atayan AKP iktidarı, Rusya’dan izin kopararak seçim öncesi Suriye’nin kuzeyinde yeni bir harekât gerçekleştirmek istiyor. Şam ile yeni diyalog süreci böyle bir dönemde yapılıyor. Türkiye’de Suruç, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın aralarında bulunduğu birçok katliamı gerçekleştiren IŞİD’e karşı Suriye’de önemli kazanımlara, başarılara imza atmış olan Kürtler bu dönemde, bu diyalog sürecinin kendilerini eski dönemdeki gibi ağır bir baskı ve inkâr sürecine zorlama ihtimalinin endişesini taşıyor. AKP hükümetinin Şam yönetimi ile ilişkilerde ‘muhalefet ile diyalog’ dediği seçeneğin uluslararası kurumların ‘terör’ listesindeki radikal dinci örgütleri işaret ettiği dikkate alınırsa tamamen haklı bir endişe bu." (HABER MERKEZİ)

YAZININ TAMAMI