HALELERİN KONUMLANMASI MİLYARLARCA YIL SÜREBİLİR
Araştırmanın yazarları, ‘IllustrisTNG’ simülasyonlarına, ‘TNG50’ çalışmasından elde edilen verilere bakarak başladı. Burada bahsi geçen, bir süper bilgisayar üzerinde yürütülen, kozmolojik evrim ve karanlık maddeyle birlikte ayrıntılı manyetohidrodinamik etkileşimleri kapsayan galaktik evrim simülasyonları. Bu verileri kullanan araştırmacılar, karanlık madde halesinin iç kısmının galaktik düzleme kıyasla büyük oranda eğilebileceğini ve bu durumun hem galaktik çarpışmalardan hem de galaksiler arasındaki yakın geçişlerden dolayı oluşabileceğini ortaya koydu. Halelerin konumlanışı milyarlarca yıl sürebilir ve bu süre galaktik bir bükülmeye yol açacak kadar uzun.
Bunun ardından, ekip TNG50 simülasyonu dahilinde, Samanyolu’nu andıran bir boyut ve yaşa sahip olan, karanlık madde halesi de dahil edilmiş arketipsel bir galaksiye göz attı. Simüle edilen 6 milyar yıllık evrime bakıldığında, ulaştıkları sonuç itibariyle, gözlemlenen Samanyolu ile simülasyondaki model galaksi arasında bariz benzerlikler görüldü.
Gökbilimciler çarpık bir düzleme sahip başka gökadaları da gözlemledi ve evrendeki sarmal gökadaların yarısının bir miktar çarpık olduğuna ilişkin kimi kanıtlar elde etti. Bu durum, bir galaksiyle bükülmüş hale arasında uzun vadede ve yaygın biçimde gerçekleşen kütleçekimi etkileşimlerinin etkisini gözler önüne serdi. Şüphesiz ki bu yalnızca bir simülasyon çalışması; dolayısıyla, Samanyolu gibi kaç galaksinin değişime uğradığının ayrıntılarını anlamak için daha fazla gözlem ve simülasyon yapılması gerekiyor.
Yazının orijinali Universe Today sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)