Samanyolu galaksisinde süper kütleli kara delik ilk kez görüntülendi
Gökbilimciler, Samanyolu galaksisinde ilk kez süper kütleli kara delik görüntüledi. Güneş'ten yaklaşık 4 milyon kat büyüklüğündeki kara delik "nazik bir dev" olarak anılıyor.
DUVAR - Event Horizon Telescope (EHT) tarafından yürütülen çalışmalar sonucu Samanyolu galaksisinde bir süper kütleli kara delikten ilk kez görüntüler elde edildi.
Gökbilimcilerin "nazik bir dev" olarak adlandırdığı kara deliğin görüntüleri bugün yayınlandı. Yay ve Akrep takımyıldızlarının sınırına yakın olan Sagittarius A* isimli Samanyolu kara deliğinin Güneş'ten yaklaşık 4 milyon kat daha büyük olduğu belirtildi.
Araştırmada yer alan Arizona Üniversitesi'nden bilim insanı Feryal Özel, kara deliğin fotoğrafını "Görüntüyü dünyayla paylaştığımız harika an" notuyla Twitter hesabından paylaştı.
A wonderful moment when we shared the image with the world. pic.twitter.com/exfGoUxTE7
— Feryal Ozel (@feryal_ozel) May 12, 2022
ABD merkezli Associated Press'in (AP) haberine göre, 28 milyon doları ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından sağlanan proje için yaklaşık 60 milyon dolar harcandı.
BREAKING: Astronomers have unveiled the first wild but fuzzy image of the supermassive black hole at the center of our own Milky Way galaxy. https://t.co/CnR1hVLUOj
— The Associated Press (@AP) May 12, 2022
Çin hükümetine bağlı yayın Global Times ise kara deliğin elde edilen görüntüsünün Şanghay'da basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandığını duyurdu.
Astronomers unveiled the first image of a supermassive #blackhole at the center of the Milky Way galaxy at a global press conference in Shanghai on Thursday night. The image was "captured" by an international research team, #EHT Collaboration. pic.twitter.com/jH0BGpJKvq
— Global Times (@globaltimesnews) May 12, 2022
Yaklaşık 27 bin ışık yılı uzaklıkta olan kara deliğin görüntüsünün dünya çapında sekiz senkronize radyo teleskopundan oluşan bir sistemle elde edildiği açıklandı.
Ancak bu elde edilen ilk kara delik görüntüsü değil. Yaklaşık 53 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir galakside bulunan kara delik görüntüsü 2019'da yayınlamıştı. (DIŞ HABERLER)