Samanyolu'nda tekrar eden sinyaller: Uzayda yaşamı kanıtlayabilir
"The Astronomical Journal" dergisinde yayınlanan bir araştırma, Samanyolu'nun merkezinden gelebilecek tekrar eden sinyallerin dinlendiğini, bu sayede uzayda yaşamın kanıtlanabileceğini ortaya koydu.
DUVAR - Uzay bilimciler, uzayda yaşam olup olmadığını tespit etmek için Samanyolu galaksisine odaklanan yeni bir proje başlattı. Cornell Üniversitesi ve Dünya Dışı Akıllı Yaşam Enstitüsü'nden (SETI) araştırmacılar, söz konusu proje kapsamında Samanyolu'nun merkezinden gelebilecek tekrar eden sinyalleri dinliyor.
Periyodik Spektral Sinyaller İçin Çığır Açan Dinleme Araştırması (BLIPSS) isimli ekip, eğer bir uzaylı medeniyeti varsa ve Samanyolu boyunca diğer yaşam formları ile iletişime geçmek isterlerse, galaksinin merkezinin bunun için stratejik bir bölge olma potansiyeline sahip olduğu varsayımından hareket etti.
Galaksideki bir milyon yıldızı, tüm galaksi düzlemini ve yakındaki 100 galaksiyi incelemeyi amaçlayan ve Samanyolu'ndan gelecek olası tekrar eden sinyallere odaklanan çalışma, Cornell Üniversitesi'nden Dr. Akshay Suresh ve beraberindeki ekip tarafından 30 Mayıs'ta "The Astronomical Journal" dergisinde yayınlandı.
Makalenin yazarlarından Dr. Vishal Gajjar, konuya ilişkin açıklamasında, "SETI, şimdiye kadar çabalarını öncelikle devam eden sinyalleri araştırmaya vakfetmişti. Çalışmamız, geniş mesafelerde yıldızlararası iletişimin bir yolu olarak bir dizi sinyalin inanılmaz enerji etkinliğine ışık tutuyor. Bu araştırma, bu sinyallere yönelik derinlemesine araştırmaları yapmak üzere gerçekleştirilen ilk kapsamlı çabayı teşkile ediyor" ifadelerini kullandı.