Sanatın ve tarihin buluştuğu köy: Yeniçarohori
Ayvalık’ın bir köyü olan Yeniçarohori, sanat atölyeleri, müzesi ve duvar resimleri ile dikkat çekiyor. Zamanla turistlerin uğrak noktası olan köyde yaşayanlar, köyün dönüşümünden memnun.
Meyra Ulus
BALIKESİR - Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Yeniçarohori (Küçükköy) köyünde 2015 yılında bir araya gelen bir grup sanatçı, zaman içinde köyün sanatla anılmasını sağladı.
Köyde Rum mimarisinin hakim olduğu 400’e yakın taş ev, kilise ve manastırın tarihi yapısı korunarak dönüştürüldü ve yapıların çoğu sanat ve teknoloji atölyeleri haline getirildi.
500 YILLIK KÖY
Yeniçarohori’nin geçmişi 1462 yılına kadar uzanıyor. 1913’de ağırlıklı olarak Rumların yaşadığı bir yerleşim yeriyken, Mübadele Anlaşması’yla Rumların köyü boşaltması, Serez ve Midilli’den gelen göçmenlerin buraya yerleştirilmesiyle Rum nüfusu azaldı. İkinci göç ise 1920’lerde yaşandı. Balkanların çeşitli yerlerinden gelen Boşnakların bu bölgeye yerleştirilmesiyle Yeniçarohorililer Boşnaklar alarak anılmaya başladı.
400’E YAKIN YAPI YENİLENDİ
Yeniçarohori’nin, teknoloji ve sanat köyüne dönüşüm hikayesinin başlangıcı, 2015 yılında bir grup sanatçının buraya yerleşmesi ile oldu. Sanatçıların başlattığı restorasyon işlemleri zamanlar 400’e yakın taş ev, kilise ve manastrı da kapsadı. Bunların çoğu, müze, galeri ve atölye haline getirildi.
Bu kültürel ve fiziksel değişim, köylülerin de hayatını değiştirdi. Bu sayede köylüler hem üretmeye teşvik edildi hem de turizm önemli bir gelir kaynağı haline geldi.
‘SANAT KÖYDE EKOL HALİNE GELDİ’
Köyde yaşayan sanatçılardan Özgür Küçükköy, aksesuar yaparak hayatını idame ettiriyor. Köyde galerilerin açılmasıyla köyün havasının değiştiğini anlatan Küçükköy, sanatın köyde bir ekol haline geldiğini belirtti.
Cam sanatıyla uğraşan Yasin Eren ise köyde kurulan atölyelerden oldukça memnun. Küçük bir atölye kuran Yasin hem cam sanatını üretiyor hem de satıyor. Aslen matematik öğretmeni olan Yasin Eren köyde üretim yaptığı için mutlu olduğunu söylüyor.
Tarihi bir kıraathane değişimin başladığı ilk mekanlardan biri olmuş. Dijital sanat merkezine çevrilen mekanın adı da Kıraarthane oldu. Köyde müzenin yanı sıra Kabbak Evi, Kuca Atölye, Dükkan, Neferi Kurşun Asker Atölyesi gibi el işi atölyeleri de mevcut.