Sanayi odaları başkanları vergi ödemiyor

Türkiye'nin başlıca sanayi odası başkanlarına ait şirketler son üç yılda ya hiç vergi ödemedi ya da rakamlar asgari ücretlinin ödediği verginin bile altında kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Vergi paketine ve ekonomi yönetiminin vergi politikasına ilişkin tartışmalar devam ederken bazı sanayi odası başkanlarının şirketlerinin ödediği ya da hiç ödemediği vergiler dikkat çekti.

Evrensel'den Uğur Zengin'in haberine göre, Türkiye’de sanayi patronlarının temsilcileri son üç yılda ya hiç vergi vermedi ya da servetlerine oranla çok az vergi ödedi. Sanayide karın ikiye katlandığı 2022 yılında Sanayi Odaları Başkanlarına ait şirketlerin yüzde 54’ü; 2023’te yüzde 31’i hiç vergi vermedi. ‘Tersine vergi şampiyonu’ ise son üç yıldır sıfır vergi ‘veren’ İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan.

'VERGİ CENNETİNDE YAŞIYORLAR'

Türkiye’de 12 sanayi odası bulunuyor. Sanayi patronlarının kurumsal temsilcileri adeta ülke dışına adım atmadan vergi cennetinde yaşıyor. Gelir Dairesi Başkanlığı tarafından kayda alınan şirketlere ait vergi levhaları; indirim, muafiyet ve istisnalarla şirketler için Türkiye’nin neredeyse ‘off-shore’ merkezine evrildiğini gösterirken, emekçilerin baş etmek zorunda kaldığı vergiler artıyor.

İSTANBUL SANAYİ ODASI BAŞKANI BAHÇIVAN: ÜÇ YILDA SIFIR LİRA

Türkiye’nin en zengin kenti İstanbul’un Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Bahçıvan Gıda’nın patronu. Sermayeye dönük ek vergi olasılığına ilk karşı çıkan isim. Mehmet Şimşek, ‘vergi paketi’ hazırlığında olduklarını açıkladığında Bahçıvan “Oyunun ortasında kural değiştirmeyin” diyor ve ekliyordu:

“Sanayiye belli birtakım teşvikler vaadiyle ve motivasyonuyla geçmiş yıllarda verilmiş olan bir takım vergi avantajlarının sebep ne olursa olsun yol ortasında değiştirilmesinin ve bu akdin bozulmasının öngörülebilirlik açısından ve geleceğe dair güven açısından çok ciddi tahribatlar yarattığının geçmiş yıllarda gördük."

Bahçıvan için son üç yıldır oyunun kuralı vergi vermemekti. Bahçıvan Gıda 2021, 2022 ve 2023 yıllarında tek kuruş vergi ödemedi.

ANKARA SANAYİ ODASI BAŞKANI SEYİT ARDIÇ: İKİ YILDA SIFIR LİRA

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, yüzde 10 asgari kurumlar vergisine itiraz ederken “Vergi dairelerinin girişinde 'vergilendirilmiş kazanç kutsaldır' yazısı yerine 'vergilendirilmiş ciro kutsaldır' yazacak" dedi.

Seyit Ardıç’ın patronu olduğu Ardıç Cam 2022 ve 2023 yıllarında vergi ödemedi. Ardıç, ‘Vergilendirilmemiş ciro’ düzeninin devam etmesini istiyor ve şunları söylüyordu: “Vergi tabanının genişletilmesi, vergi harcamalarının gözden geçirilmesi gerekmektedir… Sosyal yardım alanların sayısı 2.3 milyon kişi artarak 19.9 milyona çıktı. Nüfusun neredeyse 4’te biri yardım alır hale geldi. Çalışma gücüne sahip nüfusa yapılan yardımlar tembelliğe alıştırdı. Toplumun istihdamdan uzaklaşmasına neden oldu."

SENDİKA YASAK, VERGİ ÖDEMEME SERBEST

Kıvanç Tekstil’in patronu Zeki Kıvanç, Adana Sanayi Odası Başkanı. Kıvanç Tekstil’de sendikalaşmak yasak. Kıvanç Tekstil’de 2003’teki sendikalaşma girişimine karşı şirket 16 taşerona bölünmüş, her taşeronda 30’un altında işçi gösterilmiş ve buna rağmen sendikalaşan 15 işçi işten atılmıştı. İşten atılan bir işçi şunları söylüyordu: “16 saat çalıştığımızdan çok yorulmuştuk. Dinlenmek istedik. Bu durum işveren tarafından eylem olarak değerlendirildi ve işimize son verildi.” Aradan 21 yıl geçti, şirketin önünde sendikaların işçilere bildiri dağıtması hâlâ yasak.

Patronun vergi ödememesi ise serbest. Kıvanç Tekstil 2022’de sıfır lira, 2023’te sıfır lira kurumlar vergisi ödedi.

DENİZLİ SANAYİ ODASI BAŞKANI: İKİ YILDA SIFIR LİRA

Denizli Sanayi Odasının Başkanı ve Aslıteks’in patronu Selim Kasapoğlu, 2022 ve 2023 yıllarında hiç vergi ödemedi. Şirket 2021 yılında 35 milyon avro ciro ve 10 milyon avro ihracat geliri elde etti. Şirketin elde ettiği ciro Türk lirası cinsinden (2021 yılı ortalama kur ile) 365.4 milyon lira.

2021 yılında ödediği kurumlar vergisi ise 729 bin lira. 2021’de asgari ücretten yüzde 15 daha fazla ücret alan işçinin ödediği yıllık gelir vergisi toplamı ise 8 bin 350 lira. Yani bu ücreti alan 100 işçinin verdiği vergi, Aslıteks’in verdiği kurumlar vergisinden daha fazla.

Aslıteks’in tek yıllık cirosu ise yine aynı ücreti alan 49 bin işçinin toplam ücretine denk! Yani, 49 bin işçi ücreti kadar ciro yapan şirketin ödediği kurumlar vergisi, 100 işçinin ödediği gelir vergisinin altında. Bir başka ifadeyle, 100 işçinin 1 yılda elde ettiği 4.2 milyon lira gelir, bir patronun bir yılda elde ettiği 365.4 milyon liralık cirodan daha fazla vergilendirilmiş.Bu tablo Türkiye’deki ‘gelir adaletine’ ışık tutmaya yeter. Ancak biz bir adım daha atalım.

VERGİYİ VERENE BAKALIM

Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükegen aynı zamanda Türkiye’nin en büyük 502. sanayi şirketi olan Safa Tarım’ın patronu. Sanayi Odaları Başkanları içinde en yüksek vergiyi kurumlar vergisi veren patron. Şirketin 2022 yılı net kârı 671.3 milyon lira. Vergi oranı yüzde 21.7. Kurumlar vergisinin altında.

BESLENİYORLAR

Patronlar 45 yıldır aynı şeyleri söylüyor: Mali disiplin, vergi reformu, mülkiyet hakları, kamu kaynaklarının etkin kullanımı, yapısal reform, sosyal güvenlik sistemi reformu… İktidar, şirketlerin ya hiç vergi ödemediğini ya da servetlerine oranla oldukça az vergi ödediklerini biliyor. Bu yüzden IMF mutasyonu ekonomi programındaki ‘vergi paketi’, şirketlere utangaçça “en azından yüzde 10 vergi verseniz” diyor. Aynı programın ortalama bir işçiden aldığı gelir vergisi ocakta yüzde 21 iken, eylülde yüzde 29’a yükseliyor. 

(EKONOMİ SERVİSİ)

Etiketler vergi sanayi odası