Sandıktan birinci çıkan sol ittifakın adayını başbakan atamayan Macron'a protesto

Fransa'daki erken seçimin ikinci turunda sandıktan birinci çıkan sol ittifak Yeni Halk Cephesi, Cumhurbaşkanı Macron'un Barnier'i başbakan atayarak seçimleri çaldığını söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da binlerce kişi, temmuz ayında yapılan erken parlamento seçimlerinin ikinci turunda sandıktan birinci çıkan sol ittifakın adayını başbakan atamayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u protesto etmek için sokağa çıktı. Macron, Olimpiyatların ardından, seçimden haftalar sonra başlattığı başbakan atama sürecinde farklı parti ve ittifakların liderleri ve temsilcileriyle bir araya gelmiş, seçimi birinci sırada bitiren Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) adayı Lucie Castets'i başbakan atamayarak ülkenin yeni başbakanının merkez sağcı eski bakan Michel Barnier olmasına karar vermişti. 

ANKET: YÜZDE 55, MACRON'UN SEÇİMLERİ ÇALDIĞINI DÜŞÜNÜYOR

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Macron'un atamasının ardından sol partiler Cumhurbaşkanı'nı 'seçimleri çalmak' ile suçlarken, 73 yaşındaki yeni Başbakan, atamasının ardından dün akşam verdiği ilk röportajda, hükümetinde muhafazakarlarla Macron'un ittifakından isimlerin olacağını ve 'soldan da bazı isimlerin olmasını umduğunu' anlattı.

Jean Luc-Melenchon'un Boyun Eğmeyen Fransa Partisi'nin (LFI) öncülüğündeki sol koalisyon ise Macron'un demokrasiyi inkar ettiği ve seçimleri çaldığı suçlamasında bulundu. Pollster Elabe'nin cuma günü yayınladığı anketin sonuçları da katılımcıların yüzde 74'ünün Macron'un seçim sonuçlarını hiçe saydığını düşündüğünü gösterdi. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 55'i Macron'un seçimleri çaldığı görüşünde.

RN: BİZ OLMADAN HİÇBİR ŞEY YAPILAMAZ

Barnier'nin mensubu olduğu merkez sol 'Les Republicains' mecliste 50'den az milletvekiliyle temsil ediliyor ve bu haliyle meclisteki en büyük beşinci parti ya da ittifak konumunda. Barnier'nin atamasının ardından ülkedeki sol partilerin liderleri, sendikalar ve öğrenci toplulukları bugün için kitlesel protesto çağrısında bulunmuştu. Bu bağlamda 1 Ekim'de grevlerin yapılması da değerlendirilen seçenekler arasında. 

Melenhon'un Boyun Eğmeyen Fransa partisi, konuya ilişkin açıklamasında, ülke çapında 130 protesto gösterisinin yapılacağını duyurdu. Yeni hükümeti kurmak için çalışmalara başlayan yeni Başbakan Barnier ise bugün de görüşmelerini sürdürüyor. Meclisteki en büyük iki grup olan NFP ve Marine Le Pen'in Ulusal Birlik (RN) partisinin milletvekili sayısı, Barnier'in kuracağı hükümeti güvensizlik oylaması ile düşürebilecek düzeyde.

RN, Barnier'in başbakanlığına zımnen onay vermiş olsa da parti başkanı ve partinin başbakan adayı Jordan Bardella, bugün BFM TV'ye yaptığı açıklamada, "O (Barnier) gözlem altında bir başbakan... Biz olmadan hiçbir şey yapılamaz" ifadelerini kullandı. 

(REUTERS)