Şanışer: Kolektif hareketlerde bulunsak bile yalnızız

Rap müzisyeni Şanışer ile online konserleri ve şarkılarını konuştuk. Şanışer, "Savaş ve depresyon birbirini tetikliyor benim hayatımda sürekli. Hayatımı manalı kıldığını düşündüğüm umut ve savaş, başarılı olamadığımı hissettiğim anlarda depresyonu getiriyor. O depresyondan çıkmak içinse umudu ve savaşmayı kullanıyorum tekrar" dedi.

Şanışer, +1 FEST konserinden.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2019’da Şanışer’in önderliğinde on yedi rap müzisyenin seslendirdiği "Susamam" adlı şarkı çok konuşulup, tartışılmıştı. Şarkının meselesi ve tavrı kadar Şanışer de çok konuşuldu. O günden bu yana çok şey değişti hayatımızda. Türkiye ve dünya meselelerine salgın da eklendi. Pandemi nedeniyle müziğin yeni sahnesi artık internet oldu. Online konserler yabancısı olmadığımız bir durum haline geldi. Üstelik evden canlı yayın olarak izleyeceğimiz müzik festivalleri de dinleme pratiğimize eklenenlerden.

Şanışer & Sokrat St, 19 Mart Cuma akşamı saat 22.00’de birçok müzisyenin yer aldığı +1 Fest'de konser verecek. Yakında yeni teklisi de çıkacak olan Şanışer ile konser öncesi konuştuk. İşte muhabbetten geriye kalanlar….

Sokrat St ve Şanışer

Pandemi dolayısıyla konserler şu an için sona erdi ama yeni sahne internet oldu. Online konserler, temassız etkileşim sanırım bundan sonra hayatımızdaki yerini sağlamlaştıracak. Bu sizi nasıl etkiliyor? Sonraki süreçte durum nereye evrilir? Bir öngörünüz var mı?

Hepimiz özledik konserleri. Sadece sahne yapmayı da değil, insanlarla bir arada olmayı özledik. Bir öngörüm yok ama umarım en kısa zamanda sektördeki bütün emekçileri rahatlatacak, dinleyicilere de nefes aldıracak bir duruma gelir dünya.

Teknolojinin imkanları bir yanıyla büyük bir özgürlük vaat ediyor, milyonlarca seçenek sunuyor size ama bir yanıyla da hiçbir şeyin sürekliliği yok. Seçeneklerimiz çoğaldıkça azalıyoruz sanki. Öyle mi?

Benim büyüdüğüm dünyadan farklı bir dünyada yaşıyoruz artık. Bu yeni dünyanın getirdiği hiçbir şeyi negatif veya pozitif olarak değerlendirmemeye çalışıyorum. Değişim, hayatın başından beri var olan ve hayatın devam etmesini sağlayan tek şey. Ona ayak uydurmak ve hayatın bize getirdiklerini artısıyla eksisiyle kucaklamak yapmamız gereken yegane eylem bence.

'BENİM İÇİN DÜNYADAKİ EN ACI AMA EN ŞAİRANE ŞEY, HEPİMİZİN YALNIZ OLDUĞU FİKRİ'

Yalnızlık da öne çıkan bir mesele bu dönemde. Sizin şarkılarınızda ayağa kalkma, adalet ve hak arayışının yanında yalnızlık teması da baskın. İçe kapanma, depresyon, vazgeçme gibi ruh halini anlatan şarkılar var. Şarkıların müzikal altyapıları da bu ruh halini taşıyor. Bir yanıyla melankolik, arabesk altyapılar bir yanıyla da rap müziğin tavrını birleştiren bir yapı… Bu iki ruh halinden söz etsek…

Savaş ve depresyon birbirini tetikliyor benim hayatımda sürekli. Hayatımı manalı kıldığını düşündüğüm umut ve savaş, başarılı olamadığımı hissettiğim anlarda depresyonu getiriyor. O depresyondan çıkmak içinse umudu ve savaşmayı kullanıyorum tekrar. Yalnızlıksa bambaşka bir mevzu. Benim için dünyadaki en acı ama en şairane şey, hepimizin yalnız olduğu fikri. Kolektif hareketlerde bulunsak bile yalnızız bence. Sen ne yaparsan yap kimse senden içeri giremez gibi geliyor bana. Bunu harikulade hüzünlü, fakat bir o kadar da büyülü buluyorum.

“Ben Kimim” şarkısı, kendi ben’ini aramakla ilgili sanırım. Varoluş meselesi de var mı?

Aslında kabuğu daha politik şarkının. Ama biraz daha derin baktığımızda her şey varoluşsal bir yere çıkar herhalde. Eleştirdiğimiz her şey bizim de bir parçamızda mevcut sanki.

Kendinize kızar mısınız hiç?

Günde iki ila üç saat arası yapıyorum bu eylemi.

'HER KARARDA SAVAŞMAMIZ GEREKEN BENCİL DÜRTÜLERE SAHİBİZ'

“Yanlışı kemirir beynini” diyorsunuz “Yazamam Ecele” şarkısında. Hangi yanlış? Hangi doğru?

Ben ve benim jenerasyonum için yanlış ve doğrunun tanımı verdiğin kararların başkalarını incitip incitmediği üzerinden tartışılırdı. Kendi yararın ve diğerlerinin zararı arasındaki dengeyi ne kadar isabetli ve vicdanlı tutarsan o kadar doğru insan olurdun. Ben öyle öğrendim en azından. Fakat insan, doğası gereği çok bencil; sürekli her kararda savaşmamız gereken bencil dürtülere tutsağız. Hal böyleyken günlük hayatımda da, şarkılarımda da bu muhasebeyi yapmayı bir borç biliyorum kendime ve insanlığıma.

Yakında yeni bir şarkı veya albüm var mı?

Bitmek üzere olan bir albümüm var, çok yakında umuyorum ki yayınlayacağız. Umarım dinleyenler sever, kendilerinden bir şeyler bulur. Öncesinde, 26 Mart'ta albümümün ilk teklisi Peşimde Kara Geceler'i yayınlayacağız.