SANKO A.Ş.'nin yargılama sürecine rağmen 2 yerde kuyu çalışması yaptığı tespit edildi
Salihli'de SANKO A.Ş. tarafından açılmak istenen 17 adet JES kuyusuna ilişkin yapılan bilirkişi incelemesinde, şirketin yargılama sürecini yok sayarak 2 yerde yeni kuyu çalışması yaptığı belirlendi.
İZMİR – Manisa'nın Salihli ilçesinde SANKO A.Ş. tarafından açılmak istenen 17 adet JES kuyusuna Manisa Valiliği tarafından verilen "ÇED gerekli değildir" kararına karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Yapılan keşif sırasında, raporda bulunan 2 kuyunun yerinin değiştirildiği, bu yer değişikliğinin ÇED raporunda ve mahkemeye sunulan belgeler arasında bulunmadığı ve ayrıca değişikliğe ilişkin resmi makamlarca herhangi bir ilanın yapılmadığı tespit edildi. Bilirkişi keşfi sonrası açıklama yapan Davacıların ve Salihli Çevre Derneği'nin avukatı Yıldıray Çıvgın, açılan yeni iki kuyu ile ilgili ne mahkemeye ne de bölge halkına bilgi verilmediğini ifade etti.
'BÖLGE HALKINI VE MAHKEMEYİ YOK SAYMAKTADIR'
Çıvgın, “Keşfe gittiğimizde, davamıza konu edilen raporda hiçbir şekilde bulunan iki yerde yeni kuyu çalışması yapıldığını öğrendik. Bu iki yeni yer için hiçbir şekilde ilan yapılmadığı gibi mahkeme heyeti de keşiften önce bu yerler hakkında bilgilendirilmemiş. Üstelik ÇED raporuna konu edilen yerlerde kuyu çalışmalarına başlanmamışken, mahkemeye ve vatandaşlara bildirilmeyen yeni iki yerde kuyu çalışmaları çoktan başlamış. Bunun nasıl yapıldığını sorduğumuzda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden olur alarak yaptıklarını bildirdiler. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Bu şekilde hem halkın dava açma hakkını fiilen engelledikleri gibi, doğaya zararı bulunan faaliyetlerinin mahkemece denetimini de engellemektedirler. Bu, bölge halkını ve mahkemeyi yok saymaktadır. Bu duruma ilişkin gerekli tüm yasal yollara başvuracağız. Davamızı ve Salihli’nin güzide doğasını korumak için mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.
Salihli Çevre Derneği tarafından yaşanan durumun açıklanmasının ardından şirket yazılı açıklama yaptı. Salihli ilçesinde bulunan 3 ayrı jeotermal santralinin yanı sıra jeotermal kaynak arayışlarına devam ettiğini belirten şirket, bakanlık tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesinin ardından sondaj çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Açıklamada, “Herhangi bir sondaj noktasında değişiklik yapılması gerektiğinde ise yönetmeliklere uygun olarak hareket etmekte ve değişiklikler için Bakanlık onayı alınmaktadır” diye belirten şirket, şu ifadeleri kullandı:
“Salihli Çevre Derneği tarafından Bakanlığın "ÇED gerekli değildir" kararına itiraz edilen dava süreci halen devam etmektedir. Bu süreçte, mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyetine, sahamızdaki incelemeler sırasında gerekli tüm bilgiler şeffaflıkla aktarılmış ve talep edilen tüm evraklar da Mahkemeye sunulacaktır. Sanko Enerji olarak bugüne kadar yasal mevzuatlara ve yönetmeliklere tam uyum sağladığımızı ve faaliyetlerimizi bundan sonra da aynı şekilde sürdüreceğimizi vurgulamak isteriz." (DUVAR)