Sansür yasası anketi: Halk ikiye bölündü

Metropoll Araştırma'nın 'sansür yasası' anketine göre toplum yasa hakkında ikiye bölünmüş durumda. Yasayı halkın yarısı sansür, diğer yarısı ise dezenformasyonla mücadele olarak görüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muhalefetin "sansür yasası" iktidarın ise "dezenformasyonla mücadele yasası" adını verdiği kanun kamuoyunda fikir ayrılığı yarattı.

Yasanın en çok tartışılan maddesi ise 29’uncu maddesi. Bu maddeyle, “halkı yanıltıcı bilgi yayma suçu” nedeniyle gazeteciler ve sosyal medya kullanıcılarının 3 yıla kadar hapis cezası almasının önü açıldı. Ayrıca haklarında dava açılacak kişiler tutuklu yargılanabilecek.

MetroPoll Araştırma Şirketi, bu yasayı kamuoyuna sordu. Şirket sahibi Özer Sencar'ın paylaşımına göre kamuoyunun görüşü şöyle oldu:

"Yalan haberleri engellemek" diyenler partilere göre dağılımı şöyle:
AKP: 68,9
CHP: 16,6
İYİ Parti: 22,1
HDP: 14,9
MHP: 75,8
SP: 29,2
DEVA: 19,2
Kararsızım: 56,0


"Muhalefeti susturmak" diyenler ise şöyle:
AKP: 18,9
CHP: 69.3
İYİ Parti: 70,6
HDP: 78,8
MHP: 12,9
SP: 66,7
DEVA: 61,5
Kararsızım: 24,4

Sencar'ın sonuçları duyurduğu paylaşımına şu notu düştü: "Yasanın amacı konusunda halkımız ikiye bölünmüştür. Muhalif seçmenlerin çoğunluğu yasanın muhalefeti susturmak amacıyla getirildiğini düşünürken Cumhur İttifakı seçmenlerinin %70'inden fazlası yalan haberleri engellemek için getirildiğini ifade etmiştir."

(HABER MERKEZİ)