Sarallar-Şahinler davası: 'Rüşvet' dedi, bir daha duruşmaya gidemedi

Şahinler ve Sarallar arasındaki çatışmalarla ilgili açılan davada Barış Saral'ın iki avukatı hakimi suçlayarak davadan çekildi. Barış Saral, rüşvet iddiasının ardından bir daha duruşmalara katılamadı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Şahinler ve Sarallar grupları arasındaki 20 yıllık süreçte gerçekleştirilen silahlı eylemlerin konu edildiği, Barış Saral'ın tutuklu Sedat Şahin’in ise tutuksuz yargılandığı dava, karar duruşmasında bir kez daha ertelendi. Ertelemeye gerekçe olarak Barış Saral'ın iki avukatının mahkeme başkanına tepki göstererek istifa etmesi gösterildi. Barış Saral, Sedat Şahin'in tahliye edilmesinin ardından ikinci duruşmada bazı yargı mensuplarını rüşvet almakla suçlamıştı. Davanın son olarak 5. duruşması görüldü. Saral, son üç duruşmaya da getirilmedi.

4 Aralık’ta görülen duruşmada Barış Saral’ın avukatları Yılmaz Aboşoğlu ve Ensar Aydın davadan çekildiklerini açıkladı. Mahkeme başkanı, Barış Saral’ın kendisine yeni bir avukat tayin etmesi nedeniyle dosyada karar vermeyeceklerini söyledi. İki duruşma önceki mütalaasını tekrarlayan savcı, Barış Saral’ın örgüt liderliğinden ceza almasını talep etti.  Dosyanın tutuksuz sanıklarından Şahinler grubunun lideri Sedat Şahin’in yurt dışı çıkış yasağının devamına hükmedildi. Dosyaya yeni atanan avukatın talebiyle duruşma 5 Mart 2025'e ertelendi.

AVUKATLAR: İDDİASINI İSPATLAR KORKUSUYLA SARAL’I DURUŞMAYA GETİRMİYORLAR

Gazete Duvar'a konuşan avukatlar Yılmaz Aboşoğlu ve Ensar Aydın, Barış Saral'ın duruşmalara getirtilmemesi, ek savunma hakkı verilmemesi ve söz hakkı verilmediği için dosyadan çekildiklerini söyledi. Duruşmanın hukuka uygun yapılmadığını belirten avukatlar şu ifadeleri kullandı: 

“Sedat Şahin’in hukuksuz bir şekilde tahliye edilmesi akabinde (2023'te) müvekkilimiz Barış Saral mahkeme başkanını rüşvet almakla suçladı ve bunu ispatlayabileceğini söyledi. Bu iddiasının ardından ise müvekkilimiz duruşmalara getirtilmemeye başlandı. Duruşma salonunda ‘Sayın savcıyı tenzih ediyorum siz rüşvetçisiniz’ ben bunları ispatlayacağım’ dediği için bugün duruşmalara getirilmiyor."

Barış Saral'ın rüşvet iddiası üzerine hakkında soruşturma açıldığını ancak iddianamenin aradan geçen bir yılda hazırlanmadığını da belirten avukatlar şöyle devam etti:

İDDİANAME GECİKTİRİLİYOR: Soruşturma savcısına yaklaşık bir senedir gidiyoruz. ‘Sayın savcım, mahkeme başkanıyla aramızda yaşanan olaylar sebebiyle hakkımızda dava açın bir an önce’ diyoruz. Bir şüpheli bunu der mi? Ama biz diyoruz. Her hafta gidiyoruz ‘Bu davayı açın, bu iddiaları konuşmak istiyoruz’ diyoruz. Ama bir senedir bu dosyada bir gelişme yaşanmıyor. Dava açılamıyor. Çünkü Barış Saral ve vekilleri olarak bizim, bu söylediklerimizi ispatlayabileceğimizden korkuyorlar. Sayın mahkeme başkanı da müvekkilimizi duruşmalara ne SEGBİS ile bağlıyor ne de fiziki olarak getiriyor. İkisini de yapmıyor, onun da bizce korkusu aynı. Kaldı ki bunları ne anayasa ile ne kanunla yapabilir, böyle bir usul yok. Bile isteye hukuk çiğneniyor.

BAŞKAN, AVUKATLARA DA CEPHE ALDI: Mahkeme başkanı bu olaylardan sonra müvekkile cephe almasını geçtik biz avukatlarına da cephe aldı. Duruşma sırasında bir videonun sosyal medyada paylaşılmasından bizi sorumlu tuttu. Benim (Ensar Aydın) hakkımda suç duyurusunda bulundu. Olması gereken aslında mahkeme başkanı ‘burada bir usulsüzlük yapıldı savcılık buradaki sorumluyu tespit etsin’ demeliydi. Biz de duruşmalarda ‘Benim video çektiğimi gördünüz mü, siz suçu bildirmeliydiniz, hasmane tutum sergilememeliydiniz’ dedik. Mahkeme başkanı da ‘Ben diğer avukatların ahlakına kefilim’ dedi. Duruşmalara Barış Saral’ı getirmiyorlar, ifadelerimizi zapta geçirmiyorlar. Biz de ‘SEGBİS kaydı açın’ dedik. Başkan da ‘SEGBİS kaydı açınca bazı ahlaksızlar kayıt alıyor’ dedi. Bize hasmane tutum duruşmalarda devam etti sürekli.”

SARALLAR VE ŞAHİNLER DAVASI NASIL BAŞLAMIŞTI?

Sarallar ve Şahinler arasındaki kanlı çatışmaların başlangıcı 20 yıl öncesine dayanıyor. Silahlı çatışmalara yönelik pek çok iddianame hazırlandı. Barış Saral hakkında ise Şahinler grubunun lideri  Sedat Şahin’e suikast girişiminde bulunmak iddiasıyla yakalama kararı çıkartıldı. 2016'daki suikast girişiminin ardından 2017'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 119 sayfalık bir iddianame hazırlandı. İddianamede Saralların lideri İlyas Saral ve Sedat Şahin'in de aralarında bulunduğu 74 şüpheli yer alıyordu. 

Hakkında yakalama kararı bulunan Barış Saral, 27 Aralık 2021’de düzenlenen “Tırpan” adlı operasyonla İstanbul Büyükçekmece'de yakalandı. Barış Saral, Sedat Şahin'e suikast girişimi için Şahinler grubunun çekirdek kadrosunun içine M.A.Ş. adlı ismi sokmakla suçlanıyordu. Barış Saral’ın, Sedat Şahin’e yönelik suikast girişimini yöneten isim olduğu iddia edilmişti.

6 yıl önce açılan ve İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sırasında Sedat Şahin 21 Temmuz 2023'te tahliye edildi. 8 yıllık tutukluluk süresinin ardından İzmir Buca Cezaevi’nden serbest bırakılan Sedat Şahin, tahliye olduktan 3 gün sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti. Sedat Şahin’in tahliyesinden bir gün sonra Saralların lideri Alaattin İlyas Saral da Türkiye'ye döndü. Tutuklandıktan 1.5 ay sonra İlyas Saral da tahliye edildi. 

BARIŞ SARAL, YARGI MENSUPLARINI SUÇLADI

Kırıkkale Cezaevi’nde tutuklu bulunan Barış Saral, Sedat Şahin'in tahliyesi üzerine 29 Kasım 2023’teki ikinci duruşmada mahkeme başkanını kast ederek “Ben heyeti ve savcı beyi tenzih ediyorum, siz rüşvetçisiniz, bana dava açın ki bunların hepsini ispatlayayım" dedi. Saral, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'sını da rüşvetle suçladı. 

Mahkeme başkanı da Barış Saral'ın suçlamasına “Rüşvetçi olan şerefsiz olsun tamam mı, en adi şerefsiz olsun” diye yanıt verdi. Saral hakkında soruşturma başlatıldı. Saral o tarihten sonra görülen üç duruşmaya da getirilmedi.

DURUŞMAYA GETİRİLMEME GEREKÇESİ: DÜZENİ TEHLİKEYE SOKUYOR

Saral'ın mahkemeye getirilmeme nedeni kararda şöyle gerekçelendirildi:  "Sanık Barış Saral'ın 2. celsedeki davranışları nedeniyle duruşmada bulundurulması duruşmanın düzenini tehlikeye sokacağından ve sanığın sorgusu yapılmış olduğundan CMK 204/1 maddesi gereğince bir dahaki duruşmada hazır bulundurulması talebinin reddine..." 

Her duruşma öncesinde bu karar yeniden alınarak Barış Saral'ın davaya katılımı engellendi. 

'YARGILANACAKSINIZ' KAVGASI

Sarallar ve Şahinlerin yargılandığı İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dördüncü duruşmada yeni bir savcı görevlendirildi. Aynı duruşmada Barış Saral'ın avukatı Yılmaz Aboşoğlu, rüşvet iddiasının ardından müvekkilinin savunma hakkının kısıtlandığını söyledi. Mahkeme başkanı, “Burada usulen suç işleniyor. Bu suça siz de ortak oluyorsunuz ve eminiz burada sizler de yargılanacaksınız" diyen Aboşoğlu'na, “Savunmanın sınırlarını aşıyorsunuz, bir daha uyarmayacağım” diye yanıt verdi. 

Barış Saral’ın kimi yargı mensupları hakkında HSK’ya suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan avukat Ensar Aydın da rüşvet iddialarını tekrarlayınca mahkeme başkanı “Bir daha o kelimeyi söylerseniz sizi dışarı atacağım” dedi. Ensar Aydın savunmasının devamında mahkeme heyetinin reddini talep etti.