Sarım Havzası’nda HES projesi: Mahkeme keşif istedi
Genç ve Lice sınırlarındaki Sarım Havzası’nda yapılmak istenen Birsu HES projesine karşı açılan davada, mahkeme keşif yapılmasına karar verdi.
Fırat Bulut
BİNGÖL - Erzurum 2. İdare Mahkemesi, Sarım Çayı ve yan kolları üzerinde yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) için verilen ‘ÇED Olumlu’ kararına karşı açılan iptal davasında keşif yapılmasına karar verdi.
Davacı köylülerin vekilliğini üstelenen çevreci avukat Barış Yıldırım, “Proje iptal edilmezse büyük bir ekolojik yıkım yaşanacak” dedi.
MAHKEME OY BİRLİĞİ İLE KEŞİF KARARI ALDI
Bingöl‘ün Genç ilçesi ve Diyarbakır‘ın Lice ilçesi arasında bulunan Sarım Havzası’nda planlanan HES projesi, yıllardır gündemde. Bölge halkı, ekolojik yıkıma yol açacağı gerekçesiyle HES projesine karşı çıkıyor.
Önceki yıllarda basın açıklamaları, imza kampanyaları ile seslerini duyurmaya çalışan köylüler, bakanlığın 3 Ocak 2023 tarihinde projeye ilişkin ‘ÇED olumlu’ kararı vermesi sonrası iptal ve yürütmeyi durdurma davası açtı.
Erzurum 2. İdare Mahkemesi, köylüler Mehmet Özdemir, Kamil Gündoğan, Mustafa Ozan ve Emin Turhallı’nın açtığı davada, oy birliği ile keşif yapılmasına karar verdi.
11 KİŞİLİK UZMAN BİLİRKİŞİ HEYETİ KEŞİF YAPACAK
Mahkeme heyetin, hidrobiyoloji, ekoloji/biyoloji, peyzaj mimarlığı, jeoloji, jeofizik, orman, ziraat, maden mühendisliği, şehir planlama uzmanlık alanlarından birer, çevre mühendisliği uzmanlık alanından da iki kişiden oluşturulmasına karar verdi.
‘PROJE İPTAL EDİLMEZSE EKOLOJİK YIKIM YAŞANACAK’
Köylülerin avukatı Barış Yıldırım, mahkemenin keşif kararını değerlendirerek şunları söyledi: “Mahkeme, 11 kişilik bir bilirkişi heyeti görevlendirdi. Yıllardır birçok çevre davasında bulundum, nadiren bu sayıda uzman ve bilirkişi görevlendirilir. Bu da aslında projenin kapsamıyla alakalı bir durum. Dicle Havzası, baraj ve HES’lerle yok edildi. Dicle Havzası’nda sadece Sarım Çayı kaldı. Proje iptal edilmezse havza tamamen yok edilecek. Sarım Havzası, ekolojik açıdan oldukça önemli bir bölge. Gerek biyolojik çeşitliliği, gerekse de endemik türler açısından çok önemli bir bölge. Yaban keçisi, vaşak, su samuru, bozayı gibi türlerin yaşadığı bir bölge. Ayrıca mahkemenin keşif kararı gerekçesinde de değinilen ‘Batman Bantlı Çöpçü Balığı’ dünyada sadece burada yaşıyor. Dicle Nehri’nin özgür akan tek kolu Sarım Çayı üzerinde inşa edilecek HES ile suyun tamamı borçlara alınacak. Bu suda yaşayan su samurlarını, endemik balık türünü yok edecek.”
Proje kapsamında çay üzerinde iki regülatör, üç bend, beş iletim tüneli, yükleme havuzu, cebri boru, santral binası, kırma eleme tesisi ve hazır beton santrali planlandığını aktaran Yıldırım, projenin hayata geçirilmesi durumunda bölgedeki habitatın ciddi ölçüde tahrip edileceğini belirtti.
Keşif ve bilirkişi incelemesinin önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi bekleniyor.