Saros Körfezi’nde denize sıfır çürüyen tesis
Saros Körfezi’nde denize sıfır konumda bulunan ve 47 bin 773 metrekarelik alana sahip Eğitim Dinlenme Tesisleri kaderine terk edildi. Bakımsızlıktan dolayı çürümeye başlayan tesisin tekrar kullanıma kazandırılması için çağrı yapan Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, tesisin tekrar bakıma alınırsa dar gelirli yurttaşlar için tatil imkanı olabileceğini söyledi. Edirne İl Genel Meclisi’nin AK Partili eski üyesi Adnan Vural ise "Tesisin yaşaması için mücadele edilmeli" dedi.
Deniz Çil
EDİRNE - Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Danişment Köyü Sahili’nde bulunan ve tapusu Maliye Hazinesi’ne ait olan Eğitim Dinlenme Tesisleri bakımsızlıktan ötürü çürümeye başladı. İl Özel İdaresi personeli ile İçişleri Bakanlığı personeli için eğitim ve dinlenme amacıyla 1986 yılında yapımına başlanan tesis, 1994 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştı. Tesis yapımının İçişleri Bakanlığı fonundan desteklenerek yapılması nedeniyle, yüzde 40 kullanım hakkı İçişleri Bakanlığı adına tahsis edildi ve bu konuda tapuya da şerh verildi. Tesisin yüzde 60 kullanım hakkı ise Maliye Hazinesi’nde bulunuyor. Tesis, 9 Nisan 2007 tarihinde, 10 yıllığına Edirne İl Özel İdaresi’ne kiraya verilmişti.
TESİS 47 BİN 773 METREKARELİK BİR ALANI KAPSIYOR
Danişment Köyü Sahili’nde, 47 bin 773 metrekarelik bir alanı kapsayan ve denize sıfır olan tesis, 4 blok ve 64 daireden oluşuyor. Yıllarca bölgeye hizmet veren tesis, uzun zamandır bakımsız ve boş halde bırakılarak çürümeye terk edilmiş durumda. Tesis 10 yıllığına Edirne İl Özel İdaresi’ne tahsis edilmişti ancak, sözleşmenin sona ermesiyle birlikte yenileme işleminde bulunulmadı. 28 Kasım 2017 tarihinde Edirne Keşan Mal Müdürlüğü tesisi 17 milyon 76 bin TL’ye satışa çıkarttı fakat fiyat yüksek görüldüğü için alıcı çıkmamıştı. İhalenin üzerinden yaklaşık 3 yıllık bir zaman geçmesine rağmen tesisin durumuyla ilgili belirsizlik devam ediyor.
‘DAR GELİRLİ VATANDAŞLARA TATİL İMKANI SUNULDU’
Tesisin Edirne İl Özel İdaresi tarafından 10 yıl boyunca işletildiğini belirten Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş şöyle konuştu:
“Biz, bu süreç içerisinde İl Özel İdaresi’nin imkanlarıyla, dar gelirli vatandaşlarımıza tatil imkanı sunduk. Tesis, Saros Körfezi’nin en güzel sahillerinden birinde yer alıyor. Bu alanın yeniden bölgeye kazandırılması gerekiyor. Bu tesis çürümeye terk edileceğine herhangi bir kamu kurumuna ya da İl Özel İdaresi’ne tahsis edilebilir veya kiralama yapabilirler. Bizler de kendi bütçemize uygun şekilde tesisin bakımını ve onarımını yaparız. Bölgemizde yaşayan vatandaşlarımıza en azından ucuz tatil imkanı sunabiliriz.”
‘KAMU MALININ ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMESİ ÜZÜCÜ’
Tesisin, içler acısı durumda olduğunun altını çizen Mehmet Geçmiş sözlerini şöyle tamamladı:
“Geçen yıl tesisin durumuyla ilgili yerinde inceleme yaptırdık ve binaların yıkılmaya, dökülmeye yüz tuttuğunu tespit ettik. Kamu mallarının israf edilmesi ve çürümeye terk edilmesi son derece üzücü bir durumdur. Kamu mallarının kaderine terk edilmemesi lazım.”
'TESİS HARABEYE DÖNMÜŞ'
Eğitim Dinlenme Tesisleri’nin atıl durumda olduğunu belirten Edirne İl Genel Meclisi’nin AK Partili eski üyesi Adnan Vural ise konu hakkında şunları söyledi:
“Devlete ait olan ve Saros Körfezi’nin en güzel yerinde bulunan bir tesis, bakımsızlıktan ötürü camı, çerçevesi ve kapısı kalmamış durumda. Tesis harabeye dönmüş. O tesisin yok olup gitmesine izin verilmeli. Tesisin bölgeye kazandırılması için mücadele edilmeli. Tesisin bu durumda olmasından ötürü içimiz yanıyor. Çürümeye terk edileceğine Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ya da Keşan Belediyesi tarafından alınabilir. Bu tesis, belli kurumlara verilirse, atıl durumda kalmamış olur.”