SARS'ı ifşa eden doktor öldü: 'Çin'in sessizlik alışkanlığını kırdı'

Çin'in SARS salgınına ilişkin gerçekleri halktan gizlediğini ifşa eden Jiang Yanyong, 91 yaşında hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pekin yönetiminin, 2002-2003 yıllarındaki SARS salgınına ilişkin gerçekleri halktan gizlediğini dünya kamuoyuna duyuran ilk isim olan emekli askeri doktor ve general Jiang Yanyong'un, 91 yaşında hayatını kaybettiği duyuruldu. Dünyanın SARS salgını sırasında tanıdığı Jiang'ın, cumartesi günü başkent Pekin'de zatürre hastalığından öldüğü bildirildi.

SAĞLIK BAKANI VE BELEDİYE BAŞKANI GÖREVDEN ALINMIŞTI

Jiang, 774 kişinin ölümüne sebep olan SARS'ın ilk aşamalarında Çinli yetkililerin 'tehdidi küçümsediğini' söyleyerek bir mektup yazmıştı. Yayın kuruluşlarına gönderdiği mektupta, Sağlık Bakanlığı'nın halkı yanlış yönlendirdiğini söyleyen Jiang, SARS kaynaklı vaka sayılarının açıklanan resmi verilerden daha fazla olduğunu bildirmişti. Mektup, uluslararası basına sızdırılmış ve Pekin hükümeti kamuoyunu 'yanlış yönlendirdiğini' kabul etmişti.

Jiang'ın mektubunun ardından dönemin Sağlık Bakanı ve Pekin Belediye başkanı görevden alınmıştı.

'SARS GERÇEĞİNİ AÇIĞA ÇIKARDI'

Jiang, bundan bir yıl sonra da Tiananmen protestoları hakkında 'gerçeğin kabul edilmesi' çağrısı yapınca gözaltına alınmış ve 'beyin yıkama seansları'na tabi tutulduğu belirtilmişti. Çin Komünist Partisi'ni (ÇKP), 1989'daki Tiananmen ayaklanmasında binlerce sivilin öldürüldüğünü kabul etmeye çağıran Jiang, 2004'te Ramon Magsaysay Hizmet Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödüle layık görüldü. Ramon Magsaysay Hizmet Ödülü'nün üzerinde, "Çin'in sessizlik alışkanlığını kırdı ve SARS gerçeğini açığa çıkardı" yazıyordu.

'KİMSEYLE İLETİŞİM KURMASINA İZİN VERİLMİYOR'

Jiang, 2019 yılında da Çin lideri Şi Cinping'e yazdığı mektupta ise Tiananmen ayaklanmalarında hükümetin müdahalesinin 'suç' olduğunu söyledi ve polis saldırılarını kınadı.

Geçtiğimiz yıllarda Jiang'ın, uzun süredir 'ev hapsinde' olduğu açıklanmıştı. 2019'da yazdığı mektubun ardından ev hapsine alındığı belirtilen Jiang'ın eşi Hua Zhongwei, "Dışarıdan kimseyle iletişim kurmasına izin verilmiyor. Kendisi evde. Sağlığı iyi değil. Psikolojisi de iyi değil" açıklamasında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Çin SARS Jiang Yanyong