Saruhan Oluç: İktidar sansürü krizin üstünü örtmek için istiyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Basın Yasası ve ekonomik kriz üzerinden yürütülen tartışmalara değindi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifine ilişkin, "Çok büyük bir ‘dezenformasyon yasası’ diye adı geçen, sansür yasası ile karşı karşıyayız. Sansürü niye istiyor bu iktidar? Çünkü krizin üstünü örtmek istiyor. Onun için bu sansür yasasını gündeme getirdi“ dedi.

Yasa teklifinin düşünce ve ifade özgürlüğüne, iletişim hakkına ağır bir darbe olduğunu dile getiren Oluç, "İstiyor ki bütün medya tek yerden yönetilsin. Örneğin, ‘A Haber gibi yapsın herkes haberlerini’; bunu istiyor iktidar" dedi.

‘ENFLASYONLA HALK EZİLİRKEN HALKI KANDIRMAYA DEVAM EDİYORSUNUZ’

Saruhan Oluç, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin ekonomiye ilişkin açıklamalarını da eleştirdi. Enflasyonu halkın sırtında büyük bir kambura benzeten Oluç, halkın ezildiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Enflasyon ile mücadele ediyor sözde. Etmiyor, biliyoruz ki. Siz, halkın sırtından aldığınız vergileri azaltmıyorsunuz. Öyle bir gerçeklik yok. Fahiş fiyatlarla, yüksek enflasyonla halk ezilirken halkı kandırmaya devam ediyorsunuz. Enflasyonu kendi lehine, halkın sırtında büyük bir kambur olarak kullanıyor” dedi.

Oluç, asgari ücret düzenlemesinde enflasyonu düşük açıklayacaklarını şu sözleriyle öne sürdü:

“Temmuz ayına yaklaştık. Asgari ücretin mutlaka 2022 Temmuz’unda düzenlemesi gerekiyor. Açlık sınırının 6 bin TL’nin üzerine çıktığı bir yerdeyiz. Asgari ücret 4 bin 253 lira. Yani düzenlenecek bir yasa var. Enflasyon farkı oranında düzenleme yapılacak. Bu düzenlemeyi düşük tutmak için TÜİK aracılığıyla mayıs ayı enflasyonunu yüzde 3 açıklayacaklar. TÜİK’in başkanı ve sorumluları emekçilerin, emeklilerin, işçinin ekmeğine kan doğramıştır. Bu vebalin üstesinden gelemeyeceklerdir. Yani temmuzdaki düzenleme yapılsın diye enflasyonda düşüş yapıyorlar.”

‘BARDAĞIN BOŞ TARAFINI KONUŞMUYOR’

Hazine ve Maliye Bakanı'nın açıkça manipülasyon yaptığının altını çizen Oluç, şunları söyledi:

“Bardağın dolu tarafını gösterip boş tarafını konuşmuyor. Böyle ekonomi yönetimi olabilir mi? Hani istihdamda atılımlar yapıyoruz demiş konuşmasında. Nereden almış bu verileri çok merak ettik? TÜİK mi, İşkur verileri mi? İstihdamda atılım nerede yapılmış? Geniş tanımlı işsizlik artmıyor da sanki istihdam artıyor. İşsizlik azalıyor hem de rekor düzeylerde.”

‘TÜRKİYE İTHALAT, İHRACATI KARŞILAYAMIYOR ‘

Hazine ve Maliye Bakanı'nın neden ithalat rakamlarından bahsetmediğini sorgulayan Oluç şunları söyledi:

“Bu ülkede sadece ithalat mı yapılıyor? ihracat diye bir şey yok mu. İhracatın ithalatı karşılamadığı açığın her ay arttığı görünmüyor mu? Bunları konuşmuyor Hazine Maliye Bakanı. Sadece ihracatı konuşuyor.”

Türkiye’nin ihracatında nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre 24,6 arttığını ifade eden Oluç, “İthalat bir yıl öncesiyle karşılaştırırsak yüzde 35 yükselmiş 29 milyar 489 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Nisan ayında aradaki fark 6 Milyar dolardan fazla. Mayısta ne olmuş? İthalat ile ihracat arasındaki açık 10 milyar 679 milyon dolar olmuş. 2022 yılın Ocak ve Mayıs arasındaki periyodunda 43 Milyar 232 Milyon dolar açık gerçekleşmiş. İthalatın ihracatı karşılama oranı düşmüş. Nisan 2021’de 85,9’muş, İhracatın ithalatı karşılama oranı. Mayıs oranında yüzde 79,3’e gelmiş” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)