Savaş çıktı, 5 milyon çift ayakkabı elde kaldı

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte gelen iptal ve ertelemelerle 5 milyon çift ayakkabı elde kaldı, ihracatçılar çareyi ürünleri iç piyasaya sürmekte buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ayakkabı sektörü, savaş nedeniyle özellikle en büyük ihracat pazarı olan Rusya ve Ukrayna’dan gelen sipariş iptalleriyle zor durumda kaldı. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, ilk tahmin ve topladıkları verilere göre 200- 250 ihracatçı firmanın elinde 4,5-5 milyon çift ayakkabının kaldığını söyledi.

İÇ PİYASAYA GÖRE DAHA YÜKSEK MALİYETLE ÜRETİLİYOR

Bir çift ayakkabının ortalama değerinin 25-30 dolar olduğunu anlatan İçten "Bu ayakkabılar katma değerli ürünler. İki ülke de en katma değerli ürün ithal eden pazarlar arasında yer alıyor. İki haftayı aşkın süredir bu mallar üreticinin elinde kaldı. Sermaye ihtiyacının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde bu ürünlerin nakde çevrilmesi için çalışma başlattık. Kalan ürünleri iç piyasada satışa sunacağız” dedi. Dünya gazetesinden Yener Karadeniz'e konuşan İçten’in verdiği bilgilere göre, TASD, Türkiye’nin en büyük online pazar yerleri ile görüşmeler gerçekleştirdi. İçten, “İç piyasada satışa sunulan ürünlere göre bu ayakkabılar daha yüksek maliyetlerle üretildiği için daha pahalı kalıyor. Bu noktada gerek üreticiler, gerek e-ticaret siteleri ve gerekse biz elimizi taşın altına koyacağız. Bu ürünleri daha düşük fiyattan daha düşük komisyon oranları ile tüketici ile buluşturacağız. Bunların acil paraya çevrilmesi lazım” dedi.