Savaşın birinci yılı... Seferberlik ilanı, ilhak kararı, 'kirli bomba' suçlamaları...
Rusya-Ukrayna savaşının birinci yıldönümünde, savaşın başladığı 24 Şubat 2022’den bu yana neler yaşandığını, savaşın kilometre taşlarını hatırlayalım.
DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşı bir yılı geride bıraktı. İlk dönemlerde yapılan ateşkes görüşmeleri, savaşın sonunun yakın olabileceği umudunu yaratsa da savaş bugün Ukrayna topraklarındaki çatışmalar, başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırımları ve Ukrayna’ya desteği ile sürüyor. Birleşmiş Milletler (BM) verileri ise savaş sebebiyle Ukrayna’da 8 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini, bir o kadar sivilin de ülkeden ayrılmak durumunda kaldığını gösteriyor.
Peki, savaşın başladığı 24 Şubat 2022’den bu yana neler yaşandı? Bugüne nasıl gelindi?
ŞUBAT 2022
Rusya, 21 Şubat’ta 2014 yılında Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan eden Donbass bölgesindeki Luhansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanıdıklarını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu karardan bir gün sonra Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne bu bölgelerde ‘barışı koruma’ emri verdi ve Rusya, askerlerini Donbass'a gönderdi. Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya ‘özel askeri harekat’ başlatmasıyla Rusya-Ukrayna savaşı başlamış oldu.
AB'DEN RUSYA'YA PEŞ PEŞE YAPTIRIMLAR
Savaş başlamadan hemen önce, 22 Şubat'ta Avrupa Birliği (AB) Rusya’ya yönelik ilk yaptırım paketini açıklamıştı. Bunu, 25 Şubat'ta kabul edilen ikinci yaptırım paketi takip etti. Bundan üç gün sonra Belarus sınırında Rusya ve Ukrayna arasında ilk ateşkes görüşmeleri yapıldı.
MART 2022
Rusya’nın Ukrayna’nın güneyindeki Zaporijya’ya ateş açması sonucu Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya nükleer santralinde 8 Mart’ta yangın çıktı. Çatışmaların durması ile birlikte yangın birkaç saat sonra söndürüldü.