Savaşın birinci yılı... Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının neresinde?
Rusya-Ukrayna savaşı, bir yılı geride bıraktı. Peki, Türkiye savaşın tarafları arasında nasıl bir rol üstlendi ve hangi adımları attı?
DUVAR - Birinci yılını dolduran Rusya-Ukrayna savaşında, Türkiye de özellikle geçtiğimiz yıl mart ayında İstanbul’da yapılan ateşkes görüşmeleri ve temmuz ayında imzalanan tahıl koridoru anlaşması ile birlikte bir ‘arabuluculuk’ rolü üstlenmiş oldu.
Öte yandan, Baykar Teknoloji şirketinin İHA ve SİHA’ları Ukrayna’da kullanılırken, Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara katılmayan Türkiye bir yandan da yaptırımları delme konusunda Rusya’ya yardımcı olduğu suçlamaları ile karşı karşıya kaldı.
Peki, Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının neresinde duruyor? Türkiye bugüne kadar savaşa nasıl dahil oldu? Son bir yıldan öne çıkanlar şöyle…
MART 2022: TÜRKİYE’DE İKİ ZİRVE
Rusya-Ukrayna savaşı 24 Şubat 2022 tarihinde başladı. Rusya ve Ukrayna arasında ilk ateşkes görüşmeleri, 28 Şubat'ta Belarus sınırında gerçekleşti.
Bunun ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 Mart’ta Antalya Diplomasi Forumu marjında Antalya'da bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Barışa ihtiyacın en fazla olduğu bu zamanda, Antalya Diplomasi Forumu marjında Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba'yla üçlü formatta görüştük. Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesi” dedi.
‘SAVAŞ SUÇU’ SUÇLAMALARI: GÖRÜŞMELER ASKIYA ALINDI
Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken iki ülke heyetleri, ateşkes sağlanması için üçü Belarus’ta, biri Türkiye’de olmak üzere dört defa yüz yüze görüşme yaptı. Taraflar, Belarus’ta yalnızca çatışma bölgelerinden sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorları oluşturma konusunda anlaşabildi.
Ardından, 29 Mart’ta Ukrayna ve Rusya heyetleri, İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi.
Görüşmelerin ‘yapıcı geçtiğini’ söyleyen Rusya heyeti Ukrayna'nın önerilerini Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ileteceğini açıklarken Ukrayna'nın garantör olarak görmek istediği ülkeler arasında Türkiye de yer aldı.
Ancak, Rus güçlerine başkent Kiev ve Buça’dan çekildikten sonra özellikle Buça’daki sivil ölümleri üzerinden ‘savaş suçu’ ithamları yöneltildi ve iki ülke arasındaki görüşmeler kesildi.
Ukrayna tarafı, 17 Mayıs’ta bir açıklama yaparak ‘ülkedeki durumun çok değiştiğini ve Rusya ile müzakereleri askıya aldıklarını’ duyurdu.
HAZİRAN 2022: TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINA DOĞRU
Ukrayna limanlarındaki tahılları dünya pazarına ulaştırma amacıyla, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğuyla Karadeniz’de oluşturulması planlanan tahıl koridorunun ilk adımları da haziran ayında atıldı.