Savunma Bakanı duyurdu: Yunanistan'dan 'Demir Kubbe' kararı
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, "Ukrayna'daki savaşı inceleyerek bir hava savunma sistemi geliştirmemizin zorunlu olduğuna karar verdik" açıklamasında bulundu.
DUVAR - Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'ye benzer bir sistem kuracaklarını söyledi. SKAI televizyonuna konuşan Dendias, İsrail'in geçen hafta İran'dan gelen İHA ve füze saldırılarını engellemek için Demir Kubbe'yi kullandığını söyleyerek, "Ukrayna'daki savaşı inceleyerek bir hava savunma sistemi geliştirmemizin zorunlu olduğuna karar verdik" dedi.
Bu alanda Yunanistan'ın 'zaman kaybettiğini' dile getiren Dendias, Türkiye'nin İHA'lar konusunda ilerleme kaydettiğini ifade etti. Yunanistan Savunma Bakanı, şu ifadeleri kullandı: "Samimi olmak istiyorum, Türkiye insansız hava araçlarında kendi üretimini yapmakta ciddi bir fırsat yakaladı. Çok ileri adım attı. Biz bunu yeterince erken görmedik. Belki de erken gördük, bu konuda ilerleme kaydetmiş birçok küçük işletme var ama inovasyon sistemimizin bütünü böyle değil, bunu Silahlı Kuvvetlere dahil edip, yüksek sayıda üretim yapacak gibi değil."
DEMİR KUBBE NASIL ÇALIŞIYOR?
Demir Kubbe, İsrail'in geliştirdiği ve 10 yıldan uzun zamandır kullandığı hava savunma sisteminin adı. Bu sistem, İsrailli savunma şirketi Rafael ile İsrail devletine ait Hava ve Uzay Sanayileri kurumu tarafından ortak geliştirildi. Sistemin üretimi İsrail'in kuzeyindeki tesiste yapılıyor.
ABD'nin İsrail'in füze savunma sistemleri programına yıllık 500 milyon dolar destek vermesi öngörülüyordu. İsrail, Demir Kubbe sistemini 2011 yılında kullanmaya başladı. Bu, İsrail'in farklı menzillerdeki füze saldırılarına karşı geliştirdiği üç hava savunma sisteminden ilkini oluşturuyor. Demir Kubbe, roket, füze ve havan toplu gibi kısa menzilli saldırılara karşı kullanılıyor.
'TÜRKİYE'NİN DENİZ PARKI TEPKİSİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL'
Yunanistan'ın Ege'de 'deniz parkı' ilan etme planına Türkiye'nin verdiği tepkiyi de yorumlayan Dendias, "Bana göre Türkiye'nin bu yaptığı kabul edilir bir şey değildi. Yakında neredeyse, (İyon Denizi'ndeki) Antipaksos'ta balık tutacağım zaman Türk Büyükelçisi'ni arayıp 6 milin ötesinde balık tutup tutamayacağımı soracağım" diye konuştu.
Dendias, deniz parkı planının doğayı korumaya yönelik bir inisiyatif olduğunu belirtti. Türkiye ile diyaloğun devam etmesi gerektiğinin altını çizen Dendias, günlük basit meselelerin çözümünün bile büyük gerginlikleri önlemekte faydalı olacağını dile getirdi.
Ne olmuştu?
Dışişleri Bakanlığı'ndan 9 Nisan'da yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın biri Ege Denizi'nde, diğeri İyon Denizi'nde iki yeni deniz parkı ilan edeceğini duyurduğuna dikkat çekilerek şunlar kaydedilmişti:
"Yunanistan'ın, Ege sorunları bağlamında öteden beri hemen her platformdan istifade etme çabası içinde olduğu bilinmektedir. İlişkilerimizde son dönemde görülen yumuşamaya rağmen Yunanistan'ın bu defa da çevreyle ilgili hususları istismar ettiği görülmektedir. Ege sorunlarını ve egemenliği uluslararası anlaşmalarla Yunanistan'a devredilmemiş bazı ada, adacık ve kayalıkların statüsüne ilişkin hususları kendi gündemi çerçevesinde kullanmamasını Yunanistan'a tavsiye ederiz."
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)