Savunma Bakanı Güler, IKBY'de: 'Erbil saldırısının hiçbir haklı gerekçesi yok'

Genelkurmay Başkanı Gürak ile birlikte Irak'ta temaslarda bulunan Savunma Bakanı Güler, IKBY'nin başkenti Erbil'de IKBY Başkanı, Başbakanı ve KDP lideri ile bir araya geldi.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Savunma Bakanı Yaşar Güler, dün Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunduğu resmi temasların ardından bugün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya geldi. Güler'e ziyaretinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak da eşlik etti. Güler, ardından Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.

"Dün akşam Bağdat'tan Erbil'e geçen Bakan Yaşar Güler, IKBY Bölge Başkanı Neçirvan Barzani ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, terörle mücadele başta olmak üzere, bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu" açıklamasında bulunan Bakanlık, Mesrur Barzani'yle görüşmeye ilişkin de "Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ile gittiği Erbil'de görüşmelere devam ediyor. Bakan Yaşar Güler, IKBY Bölge Başkanı Neçirvan Barzani ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya geldi" açıklamasını yaptı.

GÖRÜŞMELERDE NELER KONUŞULDU?

Rudaw haber sitesinin aktardığına göre, IKBY Başkanı ile yapılan görüşmede, Türkiye'nin Irak ve IKBY ile ilişkileri, Irak ve IKBY'deki güvenlik durumu, Orta Doğu'daki son gelişmeler ve bunların sonuçları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Bölgede barış ve istikrarın korunması ve sınır güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye'nin Irak ve IKBY ile işbirliğinin önemine vurgu yapılan görüşmede, Orta Doğu'daki çatışmaların yayılmasını önlemek için çok yönlü çabalara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi.

Türkiye'nin Irak ve IKBY ile ilişkilerinin ortak çıkarlar ve iyi komşuluk temelinde geliştirilmesine değinilen görüşmede ayrıca terörle mücadelede konusunda yaşanan gelişmeler, bölgedeki IŞİD tehdidi ve ortak çıkarları ilgilendiren bazı konular da ele alındı.

GÜLER'DEN BAŞBAKAN BARZANİ'YE BAŞSAĞLIĞI

Başbakan Mesrur Barzani ile görüşmede de Irak'taki genel durum ve ikili ilişkilerin değerlendirildiği ifade edilirken, Rûdaw'ın aktardığına göre, Bakan Güler, İran’ın Erbil’e yönelik 15 Ocak'ta düzenlediği balistik füze saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek, “Saldırının hiçbir haklı gerekçesi yok” ifadelerini kullandı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Irak'taki genel durum ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusu ele alındı. Görüşmede, IKBY, Irak ve bölgenin güvenliği ile istikrarı için koordinasyon ve ortak iş birliğinin sürdürülmesinin önemine vurgu yapıldı. İran’ın Erbil’e yönelik saldırısında hayatını kaybedenler için taziyelerini ileten Savunma Bakanı Yaşar Güler, saldırının hiçbir haklı gerekçesi olmadığını söyledi.

Barzani, IKBY'nin iyi komşuluk ve ortak çıkarlara dayalı ikili ilişkileri geliştirme konusundaki arzusunu dile getirdi. IKBY'nin bölgede her zaman güvenlik ve istikrar unsuru olmaya devam edeceğini, komşularına tehdit oluşturmasına izin vermeyeceğini dile getirdi. Görüşmede Şengal Anlaşması'nın uygulanmasının önemi, bölgedeki durumun normalleşmesi ve göçmenlerin geri dönüşü gibi konular da ele alındı.

Savunma Bakanı Güler, 6 Şubat Salı günü de başkent Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Muhammed Cemal Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sabbar Hatim Es-Sudani ve Irak İçişleri Bakanı Abdülemir Kamil Şammari ile bir araya gelmişti.

İRAN'DAN SURİYE VE IRAK'A SALDIRILAR

IKBY Güvenlik Konseyi, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun 15 Ocak gecesi Erbil'deki birçok sivil yerleşim birimine çok sayıda balistik füzeyle gerçekleştirdiği saldırılarda dört sivilin hayatını kaybettiğini, altı kişinin de yaralandığını bildirmişti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada, saldırılarda Suriye topraklarında IŞİD'e ait hedeflerin yanı sıra Erbil'de İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahının balistik füzelerle hedef alındığı öne sürülmüştü.

IKBY'den yapılan açıklamada ise "Maalesef daima asılsız gerekçelerle Erbil'e yönelik saldırılar düzenlenmiştir" ifadesi kullanılmış ve saldırıların Irak ve IKBY'nin 'egemenliğinin açık bir ihlali' olduğu vurgulanmıştı. (DIŞ HABERLER)

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)