Savunma Bakanı Güler'den 'İran' açıklaması: Reisi'nin helikopterinin yerini paylaştık

Bakan Güler, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin geçirdiği kazanın ardından helikopterin yerinin AKINCI İHA tarafından saat 02.36’da tespit edildiğini ve İran makamlarına bildirildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Savunma Bakanı Yaşar Güler, gerçekleştirdiği video telekonferans toplantısında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın öldüğü helikopter kazasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Güler, kaza geçiren helikopterin konumunun tespit edilmesi için Türkiye'den gönderilen yardıma değindi. 

"Pazar günü elim bir kaza sonucu hayatlarını kaybeden başta İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan olmak üzere diğer İranlı siyasetçi, bürokrat ve İran vatandaşlarına bir kez daha Allah’tan rahmet, dost ve kardeş İran İslam Cumhuriyeti halkına ve kederli ailelerine başsağlığı diliyorum" ifadeleriyle sözlerine başlayan Güler, konuya ilişkin açıklamasında şöyle konuştu: 

"Olayın haber alınmasını müteakip İran makamlarından gelen gece görüş kabiliyetli helikopter talebi üzerine hazırlıklara başladık, bu kapsamda tarafımızdan mevcut şartlarda daha faydalı olabileceği değerlendirilerek AKINCI İHA’nın da hazırlanması talimatı verildi. Cumhurbaşkanlığımızın onayı ve İranlı yetkililerin 'olur'u sonrasında silahsız AKINCI İHA saat 23.30’da Batman’dan havalanarak saat 00.12’de İran hava sahasına giriş yaptı. İlgili bölgede yapılan taramalarda saat 02.36’da ilk görsel temas sağlanmış ve tespit edilen ısı kaynağı İran makamlarıyla paylaşılmıştır.

Saat 05.50’de ise İranlı yetkililerle kurulan temas sonucu enkaza ulaşıldığı bilgisi alınmıştır. Görevini başarıyla tamamlayan AKINCI İHA’mız, saat 06.45’te Türkiye hava sahasına giriş yapmıştır. Bu süreçte Cumhurbaşkanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız ve İranlı makamlar ile yakın iş birliği ve koordinasyon içerisinde hareket eden, hızlı bir reaksiyon ortaya koyarak görevini üstün başarıyla yerine getiren tüm silah arkadaşlarımı tebrik ediyor; hepsinin ayrı ayrı gözlerinden öpüyorum."

İRAN KIZILAYI, 'DIŞARIDAN YARDIM ALINMADI' DEMİŞTİ

İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Reisi ile Abdullahiyan'ın ölümünün ardından kaza geçiren helikopterin enkazının bulunması için 'dış yardıma başvurmadıklarını' dile getirmişti. Operasyonunun İran kurtarma ekipleri ve İran drone'ları tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Kolivend, "Bugün sabah saat 05.00 sıralarında helikopterin enkazını bulanlar İranlı kurtarma ekipleriydi" demişti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)