Sayısal hafızası zarar gördü, muaf olma talebini ÖSYM reddetti

Çanakkale Özel Fen Lisesi öğrencisiyken 2017 yılında geçirdiği trafik kazası nedeniyle beyninin sol tarafı zarar gören Deniz Bilge, sayısal hafızasının zarar gördüğünü belirterek YKS sınavında sayısal sorulardan muaf tutulmak talebi ile ÖSYM’ye başvuruda bulundu. Talebi reddedilen Bilge soruna çözüm bulunmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Eren Aşnaz

ÇANAKKALE- Çanakkale Özel Fen Lisesi öğrencisiyken öğrenciliğinin son yılı olan 2017 yılında dilini geliştirmek amacı ile gittiği Almanya’da trafik kazası geçiren 20 yaşındaki Deniz Bilge'nin beyninin sol tarafı kaza nedeniyle hasar gördü. Kazadan sonra üç ay komada kalan Bilge, sayısal hafızasının zarar görmesi nedeniyle Fen Lisesi’nden ayrılmak zorunda kalarak eğitimini Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 

Girdiği üniversite sınavlarının ikisinde de ilk aşamayı geçemeyen Bilge, özel sebeplerle adını değiştirmeden önceki "Deniz Orkun Erdi" adı ile ÇOMÜ Araştırma Hastanesi’ne yaptığı kişisel başvuruda Nöroloji Bölümü’nden sayısal hafızasının zarar gördüğünü raporladı. Kurul heyetinden verilen raporda, ‘Yapılan minimental testinde, hastanın özellikle hesap yapma ve dikkat fonksiyonlarında tutulma izlenmiş olup minimental test skoru ‘20’ olarak saptanmıştır’ denildi. Raporunu ÖSYM’ye sunarak sayısal sorulardan muaf tutulmayı isteyen Bilge’nin talebi ÖSYM tarafından reddedilirken kendisine verilen cevapta ilk aşamada böyle bir ayrımın söz konusu olmadığı, ancak ikinci aşamada istediği alanı seçerek sadece sözel soruları yanıtlayabileceği söylendi. 

'SAYISAL HAFIZAM HASAR GÖRDÜ'

Deniz Bilge'nin kurul raporu

Konuyla ilgili sosyal medyadan açıklamada bulunan Bilge, “Sayın büyüklerim, ben üç yıl önce Almanya’da trafik kazası geçirdim ve üç ay komada kaldım. Beynimin sol tarafı hasar gördü bu yüzden sayısal hafızam zarar gördü. Kaza öncesi Çanakkale Özel Fen Lisesi öğrencisiydim. Lise son sınıfa geçtiğim yaz başıma bu olay geldi” ifadelerini kullandı.

Sınavın ikinci aşamasındaki sözel sorularda üniversiteyi kazanma şansının olduğunu ancak ilk sınavda sayısal soruları yapamayacağı için belli bir puanın üzerine çıkmasının imkansız olduğunu dile getiren Bilge, “Sayısal hafızamı kaybetmiş olmak benim isteyebileceğim ya da elimde olan bir şey değil. Bu konuda sesimi kime nasıl duyurabileceğimi bilmiyorum. Sayısal sorulardan muaf olmam gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

'YILLAR ALAN BİR SÜREÇ'

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız ÇOMÜ Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Ali Malçok, ‘sayısal ya da duyusal’ yetilerdeki sıkıntıların zararın beynin hangi bölgesinde olduğu ile ilgili olduğunu belirterek, “Bazen sayısal hafıza etkilenir, bazen duyusal yetilerde farklılıklar olur… Beyindeki hasar olan bölge ve bu bölgenin iyileşip iyileşmediği ile alakalı bir durum. Zaman içerisinde iyileşme devam ediyor. Bir haftada, bir ayda ya da bir yılda olabilecek bir durum değil. 'Kalıcı mıdır, değil midir?' diye bir soru maalesef sorulamıyor. Gelişme devam ediyor. Beyin aynı zamanda uyum sağlayan bir organ, farklı nöronlar, farklı görevleri üstleniyorlar. Plastist diye geçen ‘beynin plastik yapısı’ ile alakalı bir durum bu. Ancak bu uzun bir süreç” şeklinde konuştu.