VİDEO

Sayısız rekor, madalya ve şampiyonluk: Cep Herkülü

Bugün, halter sporuna damga vurmuş, sayısız şampiyonluğu, rekoru ve madalyası bulunan bir sporcunun hayatına ve kariyerine yakından bakacağız: Naim Süleymanoğlu.

23 Ocak 1967'de Bulgaristan'ın Kırcaali kentinin Ahatlı köyünde dünyaya geldi. 9 yaşındayken halter antrenörü Hilmi Pekünlü tarafından keşfedilen Süleymanoğlu, adından küçük yaşlarda söz ettirmeye başladı. Daha 14 yaşındayken Bulgaristan'da gençler ve yıldızlar şampiyonu oldu, 15 yaşındayken, yani 1982'de, Brezilya'da düzenlenen Gençler Dünya Şampiyonası'nda ilk dünya şampiyonluğunu elde etti. Naim Süleymanoğlu bu zaferiyle "En genç dünya rekortmeni" unvanına ulaştı.

Bir yıl sonra, 1983'te Büyükler Dünya Halter Şampiyonu olan Naim Süleymanoğlu, 1983-86 yılları arasında gençlerde 13, büyüklerde tam 50 rekor kırdı, 1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçildi. Uzun yıllar kendisiyle anılacak olan ‘Cep Herkülü’ lakabını da bu yıllarda kazandı. Ardı ardına birçok zafer kazanan Süleymanoğlu, Los Angeles 1984 Yaz Olimpiyatları'na ise katılamadı. Çünkü o yıl Bulgaristan, Sovyetler Birliği'nin ABD’de düzenlenen olimpiyatlara boykotunu destekleme kararı almıştı. Ama Naim Süleymanoğlu o yıl silkme kategorisinde vücut ağırlığının 3 katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti.

Süleymanoğlu, 1986'da Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda şampiyon oldu ve ardından Türkiye Büyükelçiliğine sığınarak iltica etti. Önce Londra’ya gitti, sonra da Ankara’ya geldi ve artık Türkiye için yarışma kararı aldı.

Naim Süleymanoğlu'nun Seul 1988 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye’yi temsil edebilmesi için Bulgaristan'a 1 milyon dolar ödendi. Süleymanoğlu, Güney Kore'deki olimpiyatlarda 60 kiloda mücadele etti ve 6 dünya, 9 olimpiyat rekoru kırarak şampiyon oldu. Ağırlığının 3 katından 10 kilo fazlasını (190 kilo) kaldırarak "Dünyanın en iyi haltercisi" ödülünü kazandı, bunu başaran tek sporcu olarak adını tarihe yazdırdı.

Cep Herkülü ayrıca, koparmada da 152,5 kilo kaldırarak toplamda 342,5 kiloya ulaşıp, dünya ve olimpiyat rekorları kırdı. Olimpiyatlarda güreş dışında Türkiye'ye ilk altın madalyayı getiren sporcu olarak tarihe geçti.

Seul’deki olimpiyatların ardından, 3 Ekim 1988'de Time dergisine kapak oldu. O yıl Avrupa Halter Şampiyonası'nın ardından dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından Beyaz Saray'a davet edilip kendisine ABD vatandaşlığı teklif edilse de, Süleymanoğlu bunu reddetti.

Milli halterci, Seul 1988, Barselona 1992 ve Atlanta 1996 Olimpiyatları'nda altın madalyayı boynuna takmayı başardı, üst üste 3 olimpiyatta şampiyonluk yaşadı. Kariyerinde 7'şer kez dünya ve Avrupa Şampiyonluğu’na ulaşırken, 46 dünya rekoruna imza attı. 1992'de Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından dünyanın en iyi sporcusu ilan edildi.

Cep Herkülü 1996'da haltere ara verdi. Sonrasında katıldığı Sydney 2000 Yaz Olimpiyatları'nda başarılı olamadı ve aktif sporu bıraktı. Hemen ardından Uluslararası Halter Federasyonunda (IWF) dünyanın en genç asbaşkanı oldu. Londra 2012 Olimpiyat Oyunları kapsamında adı, Londra metrosundaki bir istasyona verildi. 

Efsane halterci, 18 Kasım 2017'de tedavi gördüğü hastanede karaciğer yetmezliği nedeniyle 50 yaşında hayata veda etti. İstanbul’daki Edirnekapı Mezarlığı'nda defnedildi.

2019’da, Süleymanoğlu’nun halterle tanışmasından, Seul 1988 Olimpiyat Oyunları’na kadarki hayatının anlatıldığı "Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu" adlı film vizyona girdi. 

Süleymanoğlu arkasında 3 Olimpiyat, 7 Dünya 7 de Avrupa Şampiyonluğu ile birlikte sayısız madalya ve rekor bıraktı. 

(HABER MERKEZİ)