Sayıştay'ın Hatay raporu: Belediyenin 12 aracı 2014'ten beri kayıp
Hatay Büyükşehir Belediyesi ile ilgili Sayıştay raporunda İl Emniyet Müdürlüğü trafik tescil kayıtlarında kaydı olan 12 adet araç ortada olmadığı belirtildi.
Burcu Özkaya Günaydın
HATAY - Sayıştay'ın Hatay Büyükşehir Belediyesi 2020 faaliyetlerine ilişkin yayınlanan raporunda, belediyenin taşıtlarına ilişkin envanter kayıtları ile Hatay İl Emniyet Müdürlüğü trafik tescil kayıtları karşılaştırılması sonucunda 12 adet taşıtın belediye adına trafik tescilli olmasına rağmen Belediye envanterinde bulunmadığı ve araçların akıbetine ilişkin bilgi sahibi olunmadığı tespit edildi.
GASTRONOMİ EVİ USULSÜZ KİRALANDI
Antakya Karlısu Göleti’nde bulunan düğün salonu, Payas ilçesinde park içi trambolin ve WC, Antakya Zenginler mahallesindeki gastronomi evi, Defne Sümerler Aile Çay Bahçesi, Erzin Yeni Otogar içi 3 No’lu bilet satış yeri, Erzin Yeni Otogar içi 7 No’lu bilet satış yeri, Erzin Yeni Otogar içi 8 No’lu bilet satış yeri, Aşağıokçular Sümerler halı saha içindeki büfe, Antakya Saraycık yeni otogar içinde yıkama yağlama yerinin usulsüz şekilde encümen kararıyla pazarlık usulüyle kiraya verildiği anlaşıldı.
2014 YILINDA DA ARAÇLAR YOKTU
Taşıt kayıtlarında da bir usulsüzlük olduğu raporda yer aldı. Belediyenin taşıtlarına ilişkin envanter kayıtları ile Hatay İl Emniyet Müdürlüğü trafik tescil kayıtları karşılaştırılması sonucunda 12 adet taşıtın belediye adına trafik tescilli olmasına rağmen belediye envanterinde bulunmadığı ve araçların akıbetine ilişkin bilgi sahibi olunmadığı tespit edildi. Desota marka açık kasa kamyon, Leyland marka minibüs, Leyland marka damperli kamyon, Desota marka kapalı kasa kamyon, Mercedes marka otobüs, Ford marka açık kasa kamyon, Fiat marka açık kasa kamyon, Ford marka çekici, Ford marka arasöz, Chevrolet marka binek araç, Maraude marka kamyon, Thames marka açık kasa kamyonun Hatay İl Emniyet Müdürlüğü trafik tescil kaydı var ama belediye bünyesinde araçlar yok.
Bu konuyla ilgili sorumlular ile yapılan görüşmelerde; “6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2014 yılında büyükşehir statüsü kazanan belediyeye devredilen araçlar arasında bu araçların bulunmadığı, bu araçların daha önceki durumları ve akıbetine ilişkin bilgi sahibi olunmadığı ifade edilmiştir” ifadeleri yer aldı.
İHALESİZ TAKSİ PLAKASI SÜRESİZ İŞLETME HAKKI
Birçok ilin Sayıştay raporlarında karşımıza çıkan toplu ulaşım hatlarının ihalesiz ve süresiz olarak kullandırılması, taksi plakalarının ihalesiz verilmesi Hatay Büyükşehir Belediyesi raporunda da yer aldı. Belediye sınırları içerisinde belirlenen güzergâhlarda çalışan 205 adet (J plaka), 46 adet (M plaka) ticari hatlı halk otobüslerinin işletme hakkının daha önce alınan kararlara istinaden süresiz olarak ve ihale yapılmaksızın üçüncü kişilere verildiği görüldü.
'PARK ÖZELLİĞİ KALMAMIŞ'
Hatay Büyükşehir Belediyesi 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu'nda düğün salonu, cafe, çay bahçeleri ve büfeler gibi ticari işletmelerin bulunduğu alanın imar mevzuatında belirtilen yapılara ait alan miktarlarını fazlasıyla geçtiği hatta bu alanların park alanı olma özelliğini yitirerek "ticari olarak kullanıldığı tespit edilmiştir” denildi. Antakya Merkez’de bulunan Atatürk Parkı’nda yapı ruhsatı olmayan, plandaki durumu park alanı altı çay bahçesi büfe, 20 ahşap kulübe, kiralık oyun parkı ve tuvalet, 15 Kasım Parkı’nda iki adet çay bahçesi, büfe, lokanta, Yakup Çirkin Parkı’nda yeni proje ile 350 metrekare amaçlı salon, yöresel ürün satış yeri, iki adet kafe ve 400 kişilik açık alana sahip düğün salonu da imarda park alanı olarak görülüyor.