Schengen krizi: 'Diplomasi trafiği olmalı'
Türkiye vatandaşlarına Schengen retleri rekor seviyelere ulaştı. Uzmanlar ise yaşanan duruma tepki göstererek, "Diplomasi trafiği olmalı" dedi.
DUVAR - Yunanistan’da Panathinaikos basketbol takımının baş antrenörlüğünü yapan Ergin Ataman, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir canlı yayın programında vize problemine değindi.
Ataman, ailesinin bile Yunanistan'a gelmekte güçlük çektiğini dile getirerek, "Vize problemi var. O kadar çok dokunuyor ki bana. Ailemden insanlar Yunanistan'a gelemiyor. Onlarca mektup yazıyorsun, konsolosluğu arıyorsun... Ben Ergin Ataman'ım... Ona rağmen vize için sıraya giriyorlar. İki ay, üç ay bekliyorlar, gidenler ret yiyorlar. Neden? Bu konularda çok rahatsızım" ifadelerini kullandı.
Ataman’ın bu çıkışı, gözleri bir kez daha Schengen sorununa çevirirken, uzmanlar ise Türkiye'ye uygulanan çifte standartlara itiraz ettiler.
RET REKORU
Öte yandan Schengen 2023 verilerine göre, Türkiye; Çin’in ardından, 1 milyon 55 bin 885 ile en fazla Schengen vizesi başvurusu yapılan ikinci ülke konumunda. Ancak bu başvuruların yüzde 21,7’si reddedildi. Vize başvurularında geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 36,5 bir artış yaşanırken, Ergin Ataman'ın ailesine vize verilmemesinin altında art niyetli bir tavır olup olmadığı sorulan Emekli Büyükelçi Ümit Pamir; "Ataman'ın yakınlarına uygulanan tavır kabul edilemez" dedi.
'GERİ KABULDEN ÇIKILMALI'
Haberglobal'den Kardelen Yüksel'in haberine göre, Pamir, Ergin Ataman'ın Yunanistan'daki önemli bir basketbol takımını yönettiğinin altını çizerek, "Belki kulübü yardımcı olabilirdi. Yunanistan, AB ülkesi olarak Schengen sistemini uyguluyor. Oraya gidecek her vatandaşın Schengen vizesi alması lazım. Konsolosluk hangi sebepten vize vermiyor bilmiyoruz. Türkiye mutlaka Geri Kabul Anlaşmasından geri çekilmeli. Çünkü AB ülkeleri bazı koşulları yerine getirmedi" ifadelerini kullandı.
SORUN YUMAĞI OLDU
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Ergin Ataman’ın açıklamalarıyla tekrar gündeme gelen vize sıkıntısı hakkında konuşurken, "Bu durum bugünün meselesi değil" dedi. Geçmişten gelen birçok konu olduğuna değinen Özülker, şunları söyledi: "Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olmasının pek mümkün gözükmüyor. Bugüne kadarki; Gümrük Birliği uygulamasının yeterli olmadığı ortada. Bu kapsam içinde birçok madde tespit edildi. Bir tanesi de vize konusu. Avrupalılar dilediği şekilde Türkiye’ye geliyor ama bizi engelleyen birçok etkenle karşı karşıya kalıyoruz. Bunlar büyük sorun yumağı haline dönüştü."
'Geri Kabul Anlaşması'nın yanlış olduğunun altını çizen Özülker, "Denge politikası bir noktaya kadar götürür. Dolayısıyla öncelikle ekonomimizin ayağa kalkması gerekir. Türkiye’nin mevcut koşullarda dış politikası doğrudur. 4 yıl öncesine kadar Türkiye herkesle düşmandı şimdi herkesle dostluk kurduğu için şimdi bambaşka bir noktaya geldik ve doğrusu da bu politika" diye konuştu.
DİPLOMASİ TRAFİĞİ OLMALI
İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Ataman'ın yakınlarına uygulanan vize ambargosuna ilişkin, "Düşüncesiz bir tavır. Önemli bir spor insanını bu şekilde mağduriyete sevk eden her uygulama sorgulanmalı" dedi.
Nas, konuyla ilgili karşılıklı yükümlülüklere dikkat çekerken, şöyle konuştu: "Vize başvurularının artması yaşanan sorunları kısmen açıklasa da bunun ötesinde sebepler olduğu görülüyor. Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin büyük ölçüde askıda olması, Türkiye’den yapılan iltica taleplerindeki artışın yarattığı endişeler ve güvenlik endişeleri önemli rol oynuyor."
(HABER MERKEZİ)