Scholz'un Latin Amerika ziyareti: 'Beklentileri karşılanmadı'

Almanya basını, Ukrayna için destek, serbest ticaret ve iklim korumada Brezilya, Arjantin ve Şili'nin Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un beklentilerini karşılamadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Brezilya, Arjantin ve Şili'yi kapsayan Latin Amerika ziyareti, ülke basınında yorum ve geniş haberlerle değerlendirildi. Ziyaret, Rusya ve Çin dışında yeni enerji kaynakları ve ticaret ortakları arayan Almanya için 'önemli' olarak nitelendi. Ne var ki, yorumlarda büyük beklentilerle gerçekleşen ziyarette, özellikle Ukrayna'ya destek, serbest ticaret ve iklim korumada beklentilerin karşılanmadığı belirtildi. Bazı gazeteler, Brezilya'nın Ukrayna'ya destek vermemesini ve Scholz'un destek verdiği İklim Kulübü'ne katılmayı reddetmesini, 'Scholz'a soğuk duş' olarak nitelendirdi. Bununla birlikte yeni enerji kaynakları bakımından ziyaretin gerekli olduğu belirtildi.

'LULA DA SİLVA'DAN SCHOLZ'A SOĞUK DUŞ'

Berlin'de yayınlanan Tagesspiegel gazetesi, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın Ukrayna'ya destek ile Ukrayna'ya verilen Gepard tankları için mermi vermeyi reddetmesini, 'Scholz'a soğuk duş' olarak niteledi. Oysa Almanya'nın Silva'nın yeniden seçilmesine sevindiğini hatırlattı. Gazete, bunların yanı sıra Silva'nın Scholz'un destek verdiği İklim Kulübü'ne katılma ile Avrupa Birliği (AB) ile Mercosur ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşmasına onay tekliflerini kabul etmediğini yazdı. AB'nin bu yılın başında yürürlüğe giren yönetmeliği, Amazon Yağmur Ormanları'ndan kullanılan ağaçlarla üretilen ürünlerin ithalini yasaklıyor. Brezilya, bu yüzden Brezilya, Arjantin, Bolivya ve Şili'den oluşan Mercosur ülkeleri ile AB arasındaki serbest anlaşmasını onaylamıyor.

'ÇOK KUTUPLU DÜNYA YENİ GERÇEKLİĞİ YAŞADIK'

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi de, Scholz'un Latin Amerika ziyaretinin beklentilerini karşılamadığını yazdı. Brezilya ile birlikte, Arjantin ve Şili'nin de Ukrayna'ya askeri desteği karşı çıktıklarını hatırlattı. Gazete, Scholz'un ziyaretinin, 'çok kutuplu dünyada yeni gerçekliği' gösterdiğini belirterek, “Eskiden istikrarlı Avrupa'dan giden politikacılar, Latin Amerika'da askeri çatışmalar için siyasi çözüm telkin ederlerdi. Şimdi Avrupa kriz kıtası oldu, siyasi çözüm telkini Latin Amerika'dan geliyor” yorumunu yaptı. Bununla birlikte ticaret, hammadde ve iklim koruma için ziyaretin önemli olduğunu belirtti.

'SCHOLZ İÇİN GERÇEKLİK SINAVI'

Berlin'de yayınlanan sol eğilimli Tageszeitung (Taz) gazetesi, ziyaretin Scholz için bir 'gerçeklik sınavı' olduğunu belirtti. Brezilya, Arjantin ve Şili'yi Scholz'un partisi Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) yakın partilerin yönettiğini hatırlatan gazete, beklentilerin karşılanmamasını, 'Scholz ayağını taşa vurdu' deyimiyle nitendirdi. Taz, “Batı, Ukrayna konusunda haklı olarak uluslararası hukuk temelinde bir dış, askeri ve insan hakları politikası istiyor. Ne var ki, Latin Amerika geçmişte ne ABD'den ne de Batı'dan böyle bir politika görmedi, tam tersini gördü” değerlendirmesini yaptı.

ÖNEMLİ MADENLER İÇİN GEREKLİ ZİYARET

Alman Birinci Televizyonu (ARD), Scholz'un ziyaretinin lityum başta olmak üzere önemli madenler için gerekli bir ziyaret olduğunu belirtti. Almanya'nın elektrikli araba aküleri için lityumu Çin'den satın aldığını, dünyanın en zengin yataklarının 'Lityum Üçgeni' olarak nitelenen Arjantin, Şili ve Bolivya'da olduğunu hatırlattı. Almanya'nın maden sektörü alanında Şili'ye destek olabileceğini yazdı. Scholz, Şili ile hammadde alanında işbirliği anlaşması imzaladı. Almanya, bu ülkeden lityum ile LPG ithalat etmeyi amaçlıyor.