Scholz'un Türkiye ziyareti: 'İlişkilerde pragmatik döneme geçildi'
Almanya medyası, Başbakan Olaf Scholz'un Türkiye ziyaretinin ilişkilerde 'pragmatik yeni bir başlangıç' olabileceği görüşünü ifade etti, mülteciler ile Eurofighter'ın iki temel konu olduğunu belirtti.
ALMANYA – Federal Başbakan Olaf Scholz'un bugün başlayan Türkiye ziyareti, Alman medyasında geniş haber ve yorumlarla yer buluyor. Yorumlarda ilişkilerde sıkıntılı ve gergin dönemin geride kalmak üzere olduğu, Almanya'nın ilişkilere daha çok 'pragmatik' bakmaya başladığı ortak noktayı oluşturdu. İki ülkenin de birbirlerine ihtiyacı olduğu vurgulanırken, bazı yorumlarda ilişkilerde 'yeni bir başlangıç' nitelemesi yer aldı. Sıkıntılara yol açan insan hakları konusunun, Almanya için artık 'pek belirleyici' olmadığı değerlendirmesi yapıldı.
DİE ZEİT: DÖNER MUHABBETİ İÇİN PEK VAKİT YOK
Die Zeit gazetesindeki yorumunda Michael Thuman, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in nisan ayındaki Türkiye ziyaretinde gündemi belirleyen döner konusuna gönderme yaparak, “Döner muhabbeti için vakit yok” diye yazdı. Türkiye'nin Almanya için 'stratejik ortak' olduğunu belirten Thumann, iki ülke ilişkilerinde temel sorunlardan olan insan hakları konusunun bu kez geri planda olduğunu savundu. İki ülkenin birbirine ihtiyaçlarını olduğunu belirten Thumann, şu görüşleri ifade etti:
“Almanya, yeni gerçekler karşısında yeniden konumlanmak zorunda. Ukrayna'da savaş üçüncü yılına yaklaştı, Ortadoğu'da da savaş sürüyor, dolayısıyla dünya Almanya'nın yararına dönmüyor. Türkiye'ye silah ihracatına kısıtlama ekim başında kaldırıldı, Türkiye Eurofighter için de Almanya'nın vetosunun kaldırılmasını istiyor. Bu konuda esnekleşme Erdoğan ile ilişkileri iyileştirebilir. Böylece mülteciler konusunda da işbirliği gelişebilir.”
KARASU: İLİŞKİLER ARTIK İYİLEŞME YOLUNA GİRDİ
Kristina Karasu, haber sitesi Redaktionsnetzwerk Deutschland'daki (RND) yorumunda, Almanya ile Türkiye ilişkilerinde artık 'pragmatik bir döneme' geçildiği görüşünü ifade etti. İki ülke arasında ilişkilerin yıllarca iyi olmadığını, Erdoğan'ın otoriter rejimini Almanya'nın hep eleştirdiğini hatırlatan Karasu, ilişkilerin artık iyileşme yoluna girdiğini belirtti. Karasu, Scholz'un ziyaretinde göç, silah alımı ve ekonomik işbirliğinin üç temel konu olduğunu, özellikle ekonomik işbirliğine Türkiye'nin büyük önem verdiğini yazdı. Türkiye'de Alman sermayeli 8 bin şirket olduğunu bildiren Karasu, bu konuda şu görüşleri ifade etti:
“Türkiye ile Almanya arasında ticaret hacmi 50 milyar euro dolayında, Türkiye bunu 60 milyar euroya kadar artırmak istiyor. Yüksek enflasyon ile yoksulluğun arttığı bir dönemde ekonomik işbirliğinin artırılması Türkiye için büyük önem taşıyor.”
Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşındaki politikasına da değinen Karasu, bu savaş sebebiyle Almanya'nın Türkiye'den vazgeçemeyeceğinin 'bilincine' vardığı görüşünü savundu. Türkiye'nin bu savaşta özel bir rol oynadığını, Ukrayna'ya insansız hava aracı (İHA) satarken, Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmadığını hatırlatan Karasu, Türkiye'nin Almanya'dan vize kolaylığı beklediğini de yazdı.
DW: SCHOLZ'UN TÜRKİYE'YE ZOR ZİYARETİ
Scholz'un Türkiye ziyaretini, 'zor bir ziyaret' olarak niteleyen Deutsche Welle (DW), özellikle Ortadoğu konusunda iki ülkenin farklı görüşleri olduğunu hatırlattı. Bununla birlikte birçok alanda ortak çıkarları olduğunu, dolayısıyla birbirlerine ihtiyaçları olduğunu ifade etti, Berlin'deki Bilim ve Siyaset Vakfı'ndan Hürcan Aslı Aksoy'un da görüşlerini aktardı.
Aksoy, iki ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda birbirlerine ihtiyaçları olduğunu söyledi, Almanya'nın Eurofighter savaş uçaklarının satışına yeşil ışık yakacağını düşündüğünü belirtti. Aksoy, Scholz'un ziyaretinde sığınma başvuruları reddedilen Türk vatandaşlarının sınırdışı edilmesini de gündeme getireceğini ifade etti.
RHEİNİSCHE POST: İLİŞKİLERDE DÖNÜM NOKTASI
Düsseldorf'ta yayımlanan Rheinische Post gazetesi, iki ülke ilişkilerinde bir 'dönüm noktasına' gelindiğini yazdı, bazı konularda görüş ayrılıklarına karşın iki ülkenin işbirliği yapacak konularının olduğunu hatırlattı. Almanya'nın sığınma başvuruları reddedilen Türk vatandaşlarının sınırdışı edilmesi için Türkiye'den kolaylık beklediğini yazan gazete, bu yılın başından şimdiye kadar 441 Türk vatandaşının sınırdışı edildiğini, eylül sonu itibarıyla 15 bin Türk vatandaşı hakkında sınırdışı kararı bulunduğunu bildirdi.
Türkiye'nin Rusya ile diyalog için aracı olabileceğini belirten gazete, Ortadoğu konusunda da iki ülke arasındaki görüş ayrılığını hatırlattı. Rheinische Post, ziyaret ilişkin haberinde, Türkiye'nin Hamas ile bağlantısı olduğunu, Erdoğan'ın İsrail'i 'terör devleti' olarak nitelediğini, Almanya'nın İsrail'e silah ihracatını da eleştirdiğini yazdı.