SDG, Haseke'deki cezaevini IŞİD'den tamamen geri aldı

Suriye Demokratik Güçleri'nin, IŞİD'in Haseke'de saldırı düzenlediği cezaevinin kontrolünü tamamen geri aldığı açıklandı. Cezaevindeki tüm IŞİD militanlarının teslim olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD'in Haseke vilayetinde geçtiğimiz perşembe günü saldırı düzenlediği cezaevinin kontrolünün tamamen geri alındığını açıkladı. Buna göre, Al Sina cezaevindeki IŞİD militanlarının hepsi teslim oldu. SDG açıklamasında, cezaevinde rehin alındığı belirtilen çocuklara dair bir ayrıntı verilmedi.

IŞİD, militanlarını kurtarma amacıyla geçtiğimiz perşembe günü Geweran'daki Sinaa cezaevinin kapısının önünde bombalı araçla saldırı düzenlemişti. Saldırının ardından çok sayıda militanın firar etmiş, cezaevinin bazı noktaları ve çevredeki bazı mahalleler IŞİD kontrolüne geçmiş, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon tesisi kontrol altına almaya çalışan SDG'ye hava saldırılarıyla destek vermişti. Pazartesi gününden bu yana yaklaşık 550 IŞİD militanının teslim olduğu açıklanırken, cezaevinde çok sayıda çocuğun örgüt militanları tarafından canlı kalkan olarak kullanıldığı belirtiliyordu.

Geweran'daki cezaevi baskını, IŞİD'in üç yıl önce Suriye'de yenilgiye uğratılmasından bu yana düzenlediği en büyük saldırı olma özelliğini taşıyor. Söz konusu cezaevi, bölgede en fazla IŞİD üyesinin tutulduğu noktalardan biri olarak biliniyor. Cezaevinde, bazı örgüt liderleri de dahil, yaklaşık 4 bin IŞİD mensubu tutuluyor. 

SDG, BATILI ÜLKELERDEN VATANDAŞLARINI GERİ ALMASINI İSTİYOR

Suriye'nin kuzeydoğusunda SDG'nin kontrolündeki cezaevlerinden 50'den fazla ülkeden binlerce IŞİD mensubu tutuluyor. SDG'nin bu merkezlerin giderek kalabalıklaşmasına dikkat çekerek, IŞİD'lilerin pasaportlarını taşıdıkları ülkeler tarafından geri alınıp buralarda yargılanması yönündeki çağrıları büyük ölçüde yanıtsız kalmış durumda. Söz konusu kişilerin haklarında herhangi bir suçlama yöneltilmeden tutulması ise insan hakları kuruluşlarının eleştirilerine neden oluyor. Öte yandan SDG, bölgenin Arap nüfusundan bazı kişilere ayrımcılık yapılarak bu merkezlere gönderildiği suçlamalarını reddediyor.

Cezaevi baskınları, IŞİD'in 2014'te Irak ve Suriye'deki ilerlemesi sırasında çok sık başvurduğu bir taktik olmuştu. Irak'taki cezaevi baskınlarıyla güçlenen IŞİD, yenilgiye uğratılmasının ardından son olarak Suriye'nin Derik bölgesinde 2019'da benzer bir girişimde bulunmuştu. Bu baskının sonrasında patlak veren çatışmalar da, ABD'nin hava desteğiyle sonlandırılmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Suriye HAseke SDG IŞİD