Şebinkarahisar felaketi yaşanmıştı: Giresun'a iki maden daha

Şebinkarahisar maden felaketinin yaşandığı Giresun'da bu kez Tirebolu ve Alucra ilçelerinde kompleks maden kurulması için başvuruda bulunuldu.

Google Haberlere Abone ol

GİRESUN - Yıldızlar Holding'e ait Nesko Maden'in işlettiği Şebinkarahisar Maden İşletmesi'nde 2021 yılında atık havuzunun çökmesiyle çevre felaketi yaşanan Giresun'un başı yeni madenler ile dertte.

Doğu Karadeniz'de son dönemde neredeyse her ilçede yeni bir maden ruhsat başvurusunda bulunuluyor. Son olarak Koza Altın İşletmeleri Giresun'un Alucra ilçesine, Yıldız Bakır Madencilik şirketinden Sebahattin Yıldız da Tirebolu ilçesine bağlı Kovanpınar Köyü'ne altın, gümüş, kurşun, bakır, çinko kompleks madeni kurmak için adım attı. Koza Altın İşletmeleri'nin Alucra'daki projesine Valilik tarafından 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' raporu verilirken, Tirebolu'daki proje için ÇED süreci başladı.

KOZA'DAN KARADENİZ'E 3 AYDA 7 BAŞVURU

Son 3 ay içerisinde Trabzon'da 4, Gümüşhane'de 2 maden başvurusunda bulunan Koza Altın İşletmeleri Karadeniz'deki maden başvurularına bir yenisini Giresun'un Alucra ilçesinde ekledi. Şirket Alucra'ya bağlı Tohumluk köyündeki bin 37 hektarlık proje alanın 18,12 hektarlık alanında altın, bakır, çinko, kurşun madeni kurmak için başvuruda bulundu.

Alucra maden ÇED alanı ve ocak alanı.

Hazırlanan proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; 2 yıl sürecek maden işletmeciliği kapsamında yılda 110 bin tonu cevher olmak üzere 246 bin 812 ton kazı çalışması yapılacak. Açık ocak işletmeciliği ile planlanan madende patlayıcılar da kullanılacak. Çıkarılacak cevher işlenmeden kamyonlarla madene kuş uçumu 57 kilometre uzaklıktaki Koza Altın İşletmeleri bünyesinde yer alan Mastra Altın Madeni’ndeki işleme tesisine sevk edilecek.

Mera alanı olan bölgede Alucra ilçesine bağlı köy ve bu köylere bağlı mahalle ve yayla-oba yerleşimleri bulunuyor. Tozluyurt Yaylası'na 190 metre, Taşlıalan Yaylası'na 780 metre mesafede bulunan proje alanı şirketin 13 Kasım'da Kürtün'ün Beytarla Köyü'nde kompleks maden açmak için başvuru duyurusunda bulunduğu proje alanına da yaklaşık 9 kilometre mesafe uzaklıkta. Orman ve mera arazisi olan iki maden alanı da Gümüşhane ve Giresun'da hayvancılıkla uğraşan köylülerin otlak yeri olarak kullanılıyor.

ŞEBİNKARAHİSAR'DAKİ YILDIZLAR HOLDİNG BU KEZ TİREBOLU'DA

Giresun'da bir maden başvurusu da Yıldız Bakır Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yıldız tarafından Tirebolu ilçesine bağlı Kovanpınar Köyü'nde kompleks maden ocağı kurmak için yapıldı. Şebinkarahisar'da çevre felaketine sebep olan Nesko Madencilik ile aynı şirkete mensup olan Yıldız Bakır Madencilik de Yıldızlar Holding bünyesinde yer alıyor.

Hazırlanan proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; şirket 246 hektarlık işletme sahasının 1,22 hektarlık kısmında maden ocağı kurarak altın, gümüş, kurşun, bakır, çinko cevheri çıkaracak. Yılda üretilecek 269 bin 438 ton cevher Gümüşhane'nin Karamustafa Köyü'ndeki Yıldız Bakır Madencilik Zenginleştirme Tesisi'ne aktarılacak. Dosyadaki ifadelere göre 10 yıl işletme ruhsatı alınacak maden için daha sonra bu sürenin uzatılması başvurusunda bulunulacak. Kapalı ocak işletmeciliği ile kurulacak madende patlayıcılar da kullanılacak.

Proje alanına 300 metre mesafede Kovanpınar Köyü'ne ait haneler bulunuyor. İşletme kurulacak alanın bir bölümü ormanlık alanlardan bir bölümü ise fındık bahçelerinden oluşuyor. Şirketin fındık bahçeleri için sahiplerinden satın alma ya da kiralama yoluna gidileceği, orman alanlar içinse Giresun Orman Bölge Müdürlüğü’nden izin alınacağı belirtiliyor. Ayrıca tarım alanlarıyla ilgili Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında tarım dışı kullanım izni alınacağı kaydediliyor.

Şebinkarahisar'da ne olmuştu?

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesindeki Nesko Maden İşletmesi'nde 2 numaralı atık havuzunun 18 Kasım 2021 günü çökmesi sonucunda ağır metaller içeren yaklaşık 4 bin 500 ton kimyasal atık çevreye yayılmıştı. Bölgenin tarımsal sulama ihtiyacını karşılamakta olan Kılıçkaya Barajı'na ulaşan atıklar, tarım arazilerini ve su kaynaklarını kirletti. Yaşanan felaket, bölgedeki halk sağlığını, vahşi yaşamı ve biyoçeşitliliği oldukça etkilerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı madeni süresiz olarak durdurup şirkete 12 milyondan fazla idari para cezası uygulamıştı.