Sebze ve meyveleri dolapta 'mumyalamak' mümkün mü?
Marketten, pazardan alınan meyve sebzenin buzdolabındaki hayatta kalma mücadelesini son tüketiciler nasıl destek olabilir?
DUVAR - Gıda bolluğunda yiyeceklerin nasıl saklanacağı en az gıdalar kadar yanıtların da çeşitli olduğu bir soru.
Antik Yunanlılar inciri deniz suyunda yıkayıp yakıcı güneşin altında kuruturken, Çinliler Orta Çağ'da limon ve portakalları mumla kaplıyordu.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre; 15. yüzyılda Japonya'da sebzeler, nem kaybını önlemek ve raf ömürlerini uzatmak için soya sütü ile kaplanırdı. Benzer şekilde İngiltere'de 16. yüzyılda domuz yağı ile kaplanırlardı.
Elmanın çürümesi ve üzümün küflenmesi atalarımız açısından mevsimler boyunca hayatta kalma mücadelesinde muhtemelen önemli sorunlar oldu.
Bugün ise gıda atıklarını önlemek, sorunun yeni boyutları nedeniyle çözümü daha kolay bir problem değil.
Gıda atıklarının sebep olduğu sera gazı salımlarının küresel toplamı Birleşik Krallık'ın salımlarının 10 katı.
En önemli sorunlardan biri de israf edilen et. Çünkü hayvan yetiştiriciliği bitkilere göre çok daha fazla enerji gerektiriyor.
Ancak yıllık yarım milyar tonluk israfla çöpe giden sebze ve meyve miktarı hacim olarak çok daha fazla.
İngiltere'de çöpe atılan bitkisel gıdaların başında portakal, mandalina geliyor ve bunları elma ve domates izliyor.
Peki sebze ve meyvelerimizi daha uzun süre nasıl taze tutabiliriz?