Seçim öncesi temeli atıldı, bütçesi yok: Trabzon’da çevre yolu bilmecesi

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi kamulaştırma yapılmadan temel atma töreni düzenlenen Güney Çevre Yolu’nun 2025 Yatırım Programı’na alınmaması projenin devamıyla ilgili soru işaretleri yarattı.

Seçim öncesi temeli atıldı, bütçesi yok: Trabzon’da çevre yolu bilmecesi
2023'te temeli atılan proje için 2024 ve 2025'te bütçe çıkmadı (Fotoğraf: Trabzon Büyükşehir Belediyesi)
Google Haberlere Abone ol

TRABZON - AK Parti iktidarının her seçim döneminde demiryolu bağlantısı ile beraber Trabzon’a vaat ettiği en büyük projelerden olan Güney Çevre Yolu için 2025 yılında da beklentiler boşa çıktı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde 2023 yatırım bütçesinde yer almamasına, ihale ve projelendirme işlemleri yapılmamasına rağmen kamulaştırma yapılmadan ve arazi sahibinin rızası olmadan çalışmalar başlatılıp 1 Mayıs 2023’te temel atma töreni düzenlendi.

BÜTÇE YOK, İMALAT VAR

Kentte yapımı 25 yıldır beklenen Güney Çevre Yolu’na, 1,5 yıl önce ilk kazma vurulsa da beklenen ilerleme sağlanmadı. Akçaabat ilçesinden Arsin’e kadar şehri güneyden saran 43 kilometrelik proje için 2025 Yılı Yatırım Bütçesi’nde sadece 10 bin TL ayrıldı. 

Konuyla ilgili Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Cüneyt Zorlu, Ulaştırma Bakanlığı’na hangi ihalelerle ödemelerin yapıldığını sordu. 

Zorlu, “Bizim yapmış olduğumuz araştırmalara göre ne ihale yapılmış ne de projesi hazırlanmış. Daha önceki yıllarda Trabzon-Samsun Karayolu üzerinde hayata geçirilemeyen kavşak ihalelerinin yerine aynı firmaya alicengiz oyunu ile verildiğini ve çalışmaların yaptırıldığını sanıyoruz. Bizim belediye başkanlarımızı 'ihaleye fesat karıştırdılar' diye gözaltına alıp yerlerine kayyum atarken bu ihaleyi yürüten, göz yuman ve bu iş kapsamında hak ediş ödemeleri yapan kamu görevlilerine ne gibi yaptırımlar uygulanacaktır?” sorularını yöneltti.

Seçim öncesi temeli atıldı, bütçesi yok: Trabzon’da çevre yolu bilmecesi - Resim : 1
Projenin 1. etabında iki tünel girişi çalışması devam ediyor. (Fotoğraf: İHA)

'TRABZON'UN KIYIDAKİ YOĞUNLAŞMADAN KURTARILMASI GEREKİYOR'

Şehir Plancıları Odası Trabzon Şubesi Sözcüsü Ercan Şen, Trabzon’un hem kıyıdaki yoğunlaşmadan kurtulması gerektiğini hem de bölgesel merkez olarak alacağı yatırımlar için güneyden geçen bir çevre yoluna ihtiyaç duyduğunu belirtti. 

Çevre yolunun, yapılaşmanın kıyıdan güneye çekilmesi adına da büyük önem arz ettiğini kaydeden Şen, “Karadeniz Sahil Yolu'nun bir alternatifi olmadığı için trafik açısından bir sorun yaşandığında, çalışma yapıldığında hem zaman hem de sermaye kaybına sebep oluyor. Trabzon'un gelişmesine katkı koyabilecek bir ulaşım kararı olarak görüyoruz. Trabzon'un yazın periyodik olarak da nüfusu değişiyor. Yaz mevsiminde başka kentlerden Trabzon'a gelenler ve yabancı turistler trafik hacmini artırıyor. O yüzden bu tür kararlar kenti geliştirecek projeleri de destekleyecektir” sözlerini kullandı.

Seçim öncesi temeli atıldı, bütçesi yok: Trabzon’da çevre yolu bilmecesi - Resim : 2
Üç etaplı projenin toplam uzunluğu 43 kilometre.

'ÇEVRE YOLUNUN YAPILMAMASI TAHRİBATLARA NEDEN OLDU'

Güney Çevre Yolu’nun şimdiye kadar yapılmamasının kentte tahribata yol açan yeni yolların yapılmasına neden olduğunu kaydeden Şen, değerlendirmelerini şu sözlerle sürdürdü:

“Kanuni Bulvarı bunların bir örneği. Kanuni Bulvarı 1989'daki imar planlarında genişliği 25 metre olan ikinci tanjant yolu olarak geçiyordu. Zaman içerisinde bu yolun platformunu artırdılar genişliği 60 metreye kadar çıktı ve şehrin içerisindeki bir çok dokuyu ortadan kaldırdı, bazı mahalleler bir yerinden ayrıldı. Sahil yolunda da yeni dolgular yapıldı ve kıyı kaybına sebep oldu. Ulaşım için önemli olan seyahat süresini kısaltmak ama bunu yaparken kente zararını minimize etmektir.

Güney'den bir yol olmaması bütün kullanım kararlarının, alan seçimlerinin kıyıda olmasına sebep oluyor. Trabzon'un nüfusu 850 bini geçti ve bu nüfusun büyük yoğunluğu Akçaabat-Yomra arasındaki kıyı şeridinde yer alıyor. Dolayısıyla kentin gelişimi de sıkışıyor, yatırım kararlarını da etkiliyor. Proje için güzergah tespiti yapılmasına, imalatın başlamasına rağmen 2025 yılı için bütçe ayrılmadığını gördük. Ciddi ulaşım kararları olan yolların yapımının hızlandırılması gerekiyor.”

'KENT İÇİN EN ÖNCELİKLİ ULAŞIM PROJESİ'

Karadeniz Sahil Yolu'nun 5 uluslararası hattı ve şehir içi trafiğinin yükünü çektiğini kaydeden Şen, şehir içi ve transit trafiği birbirinden ayrıştırmak için Güney Çevre Yolu’nun önemli olduğunu kaydetti. Şen, “Ordu'da yapılan çevre yolu şehrin görünümünü değiştirdi. Bu tür alternatif ulaşım kararları şehirde sakinleşme de yaratıyor. Bu yüzden trafiği ayrıştırmak adına da güneyden geçecek yol önemli” dedi.

Trabzon için proje aşamasında olan demiryolu ve şehir içi raylı sistem gibi büyük ulaşım projeleri arasında en öncelikli ihtiyacın çevre yolu olduğunun altını çizen Şen, “Güney Çevre Yolu tamamlandıktan sonra raylı sisteme gerek bile kalmayabilir. Bu iki proje şu anda aynı zamana denk geldi” dedi.

Seçim öncesi temeli atıldı, bütçesi yok: Trabzon’da çevre yolu bilmecesi - Resim : 3
Şehir Plancıları Odası Şube Sözcüsü Şen, çevre yolunun Trabzon'un en öncelikli ulaşım projesi olduğunu söyledi.
'ŞOV İÇİN TEMEL ATTILAR, PROJE İLERLEMİYOR'

CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, Trabzon’un son yıllarda en düşük yatırım alan il konumunda olduğunu söyledi. Kentin 22 yıl boyunca AK Parti’ye büyük destek vermesine rağmen beklediği yatırımları alamadığını kaydeden Bak, şehrin AK Partili milletvekilleri ve bakanlar tarafından önemsenmemesi sebebiyle yıldan yıla küçüldüğünü ifade etti. 

Kente vaat edilen lojistik limanının Rize’ye kaydırıldığını, Erzincan-Erzurum demiryolu bağlantısının da bununla birlikte Trabzon’un elinden kaydığını düşündüklerini kaydeden Bak, “Şimdi elimizde bir tek çevre yolu kaldı. Çevre yolunun 2025 yılı yatırım planındaki payı 10 bin TL. Bu da 2025 yılında çevre yolu için hiçbir çalışma yapılmayacak demektir” sözlerini kullandı.

Güney Çevre Yolu’nun 1999’dan beri ulaşım planlarında yer aldığını fakat 2025’te şehrin hala aynı noktada olduğunu kaydeden Bak, “Bu iktidarın bırakın yatırım yapmayı, Trabzon'a da bölgeye de verebileceği hiçbir şey yoktur. Seçim döneminde şova yönelik bir temel atma töreni yaptılar. Baksınlar vatandaşlarımız orada çalışmalar 200 metre ilerledi mi diye. 1,5 yıl önce ‘bunları seçim yatırımı için yapıyorsunuz’ dediğimizde kendi bildiklerini okudular ama kaybeden Trabzon oldu” diye konuştu. 

Seçim öncesi temeli atıldı, bütçesi yok: Trabzon’da çevre yolu bilmecesi - Resim : 4
CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, çevre yolunun AK Parti'nin seçim şovunda kaldığını dile getirdi.
'SEÇİM KAYGISIYLA TEMEL ATTILAR'

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, Güney Çevre Yolu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi apar topar temeli atılmasına rağmen aradan geçen 21 ayda ilerleme sağlanmadığını belirtti.

Projenin ne zaman tamamlanacağını kimsenin bilmediğini kaydeden Aydın, şunları söyledi: “Planlı ve programlı bir altyapı çalışması olmaksızın, seçim sonuçlarından duyulan kaygıyla yapılan temel atma töreninin ardından sürecin ilerlemediğini görmekteyiz. Trabzon’un geleceği için atılan her adımın şeffaf, planlı ve uygulanabilir olması gerekiyor."

Seçim öncesi temeli atıldı, bütçesi yok: Trabzon’da çevre yolu bilmecesi - Resim : 5
İYİ Partili Aydın, projenin seçimden sonra ilerlemediğini kaydetti.

Seçim öncesi temeli atıldı, bütçesi yok: Trabzon’da çevre yolu bilmecesi - Resim : 6