Seçim ve sandık güvenliği nasıl işliyor?
Seçimlerde usulsüzlük yapılacağı endişeleri nedeniyle seçim ve sandık güvenliği, seçim sürecinin önemli bir parçası haline geldi. Peki seçim ve sandık güvenliği önlemleri nelerden oluşuyor?
DUVAR - Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu bugün gerçekleşiyor. Oy verme işlemleri saat 17.00'ye kadar devam edecek. 14 Mayıs'ta yapılan seçimin ilk turunda Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 49,52'sini, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,88'ini aldı.
İlk turun ardından seçime dair usulsüzlükler de gündeme gelirken muhalefet seçim güvenliği için seferberlik çağrısı yaptı.
Türkiye'de seçim sürecinde demokratik bir hak olan oy vermenin yanı sıra seçim sonrası tedbirler de önem taşıyor. Özellikle 2014'ten sonra seçmendeki seçim ve sandık güvenliği kaygısı arttı. Seçim ve sandık güvenliği için gönüllü oluşumlar ortaya çıktı. Peki seçim ve sandık güvenliği önlemleri nelerden oluşuyor?
Müşahidin görevi ne?
Müşahit, sandık kurulunun toplanmasından itibaren, oy verme, sayım, döküm, tasnif ve tutanakların tutulması gibi işlemleri takip edip sandık kurulunun görevini kanuna uygun şekilde, şeffaf ve tarafsız olarak yürütüp yürütmediğini denetleyen, gerektiği yerlerde itiraz eden gönüllü gözlemcilere deniyor. Sandık başı işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partiler ve bağımsız adaylar müşahit gönderebiliyor.
Müşahit olabilmek için seçime katılan bir siyasi partiden müşahit belgesi temin etmek gerekiyor. O partiye üye olunması gibi bir zorunluluk yok. Seçim günü müşahit olarak görev yapabilmek için başvurulan parti tarafından verilen müşahit görev belgesi müşahidin yanında bulunması şart.
Müşahit olabilmek için gönüllü bağımsız platformlar tarafından da faaliyetler yürütülüyor.