Sefaköy'de metrobüs kazası: 1 ölü, 53 yaralı

Küçükçekmece Sefaköy'de iki metrobüs çarpıştı. Kazada 1 kişinin hayatını kaybettiği, 53 kişinin de yaralandığı açıklandı. Kazayla ilgili gözaltına alınan 4 şüpheliden ikisi serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde, D-100 Karayolu üzerinde 2 metrobüs çarpıştı. Çarpışmanın ardından savrulan metrobüsler bariyerlere çarparak durabildi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada 53 kişi yaralanırken yaralananlar çevre hastanelere sevk edildi. Ağır yaralı olan 22 yaşındaki Ferhat Uçar kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kaza nedeniyle her iki istikamette uzun araç kuyrukları oluştu. Metrobüs yolu kapanırken, yolcular Marmaray ve otobüs duraklarına yönlendirildi.

VALİ GÜL YARALILARI ZİYARET ETTİ

İstanbul Valisi Davut Gül açıklama yaptı. Bakırköy'deki Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralıları ziyaret eden Vali Gül, "Metrobüs kazasından 49 kişi etkilendi. Bunlardan 1 kişi maalesef hayatını kaybetti. Toplam 45 hastamızın tedavisi sürüyor" dedi.

4 KİŞİ GÖZALTINDA

Kazaya ilişkin Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında, kazaya karışan 2 metrobüsün şoförü ile metrobüs hattında görevli 2 denetim amiri gözaltına alındı. 

Gözaltına alınan 4 kişi, işlemleri için emniyete götürüldü.

Metrobüs şoförü Emrah Yıldırım ve metrobüs yolundaki aracın şoförü Şafak Yıldız sağlık kontrolü için hastaneye sevk edildi.

KEMAL ÇEBİ: BİRAZ HIZLI OLABİLİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM

Bu arada, kazanın ardından olay yerinde incelemelerde bulunan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi de basın mensuplarına açıklama yaptı.

Bir gazetecinin şoförlerin eğitimsizliği konusunun gündeme geldiğini söylemesi üzerine Çebi, metrobüs şoförlerinin sürekli eğitimden geçtiklerini ve profesyonel olduklarını kaydetti.

Eğitimlerin verildiğini ancak bu tip kazaların olabileceğini dile getiren Çebi, "Üzücü bir kaza. Teknik insanların yapacağı çalışmalarla kazanın sebebinin ne olduğu illaki ortaya çıkacak ama ilk bakışta -bunlar teyide muhtaç- savrulduğuna göre biraz hızlı olabilir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Çebi, Sefaköy'de metrobüs yolunda yapılan Beyaz Yol çalışmasının kazaya etkisinin sorulması üzerine, "Yol çalışması var tabii. Bu yollarda sürekli çalışma vardır. Yolun bakımı açısından ve daha doğrusu bu arızaların, kazaların önlenmesi açısından yol çalışmaları devamlı yapılıyor. Ama yol çalışması olmamış olsaydı bu kaza meydana gelmezdi diyemeyiz" diye konuştu.

İMAMOĞLU: KAPSAMLI SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Türkiye Belediyeler Birliği'nin 28 Ağustos'taki encümen toplantısı için Adıyaman'da bulunduğu sırada gerçekleşen kaza ile ilgili X üzerinden bir açıklama yayımlayan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Küçükçekmece'deki metrobüs kazasında 1 hemşehrimizin yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duydum. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifa diliyorum. Kazayla ilgili başlattığımız kapsamlı soruşturma devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

İmamoğlu Adıyaman'da, gazetecilere yaptığı açıklamada ise şöyle konuştu:

"Takip ediyoruz. Ne yazık ki hayatını kaybeden vatandaşımız var. İner inmez de gidip hastanede kontrollerini yapacağım. Görüntüler geldi bir sürücü hatasına benziyor. Konumlarına bakıyor arkadaşlarımız hızlıca tetkik edeceğiz. Başımız sağ olsun."

İstanbul'a dönen Ekrem İmamoğlu, hastanede tedavi gören yaralıları ziyaret etti. 

Sosyal medya hesabından ziyaretin fotoğraflarını paylaşan İmamoğlu, "Küçükçekmece’de meydana gelen Metrobüs kazasında yaralanan vatandaşlarımızı ziyaret ettim. Hepsine tekrardan geçmiş olsun dileklerimi paylaşıyorum. Tedavi süreçlerini yakından takip edeceğiz, acil şifalar dilerim. Kazayla ilgili tüm idari süreçler titizlikle incelenecek, sonuçları kamuoyuyla paylaşılacaktır" ifadelerini kullandı.

ÖLEN GENCİN CENAZESİ ADLİ TIP KURUMU'NA GÖTÜRÜLDÜ

Kazada ağır yaralanarak kaldırıldığı hastanedeki tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitiren 22 yaşındaki Ferhat Uçar'ın ailesi, haber üzerine Biruni Üniversitesi Hastanesi'ne geldi. Uçar'ın cenazesi buradan alınarak otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.

Uçar'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu Morgu'ndan alındı. Uçar'ın cenazesi bugün Esenyurt'taki Uhud Camii'nde ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

ÇÖZÜM RAYLI SİSTEM

Şehir Plancısı Doç. Dr. Pınar Pelin Giritlioğlu metrobüs kazasından sonra İstanbul'da kaza risklerini azaltacak çözümlerin raylı sistemden geçtiğini ifade etti.

İTÜ Şehir Plancısı Prof. Dr. Murat Çelik de raylı sistemi işaret etti. Ancak, raylı sistemde yüzde 2 eğimin üzerine çıkılamadığını sözlerine ekleyerek şunları kaydetti:

"Tekerlekli raylı sistem olabilir. Raylı sistemde yüzde 2 eğimin üstüne çıkılamıyor. Halıcıoğlu yaklaşık yüzde 5 eğime sahip. Ayrıca metrobüs aceleye getirilmiş bir sistem. Araçların ters gitmesi de bu yüzden oldu, çünkü yolcuların ineceği kapı yoktu. Bu şoförlerde algı eksikliğine neden oluyor. Başka bir sorun da hattın kapasitenin üzerinde yolcu taşıması. Bu sorunlar çözülürse, risk daha aza inmiş olur."

2 ŞÜPHELİ SERBEST BIRAKILDI

Küçükçekmece'de 1 kişinin hayatını kaybettiği, 2'si ağır 53 kişinin yaralandığı metrobüs kazasına ilişkin gözaltına alınan 4 kişiden 2'si işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Kazaya ilişkin gözaltına alınan 4 kişiden metrobüs sürücüsü ile denetim amiri, emniyetteki işlemleri sonrası savcılık talimatıyla salıverildi.

Gözaltındaki M.Ç ile diğer denetim amiri Ş.Y'nin ise emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

(ANADOLU AJANSI)