'Sefalet endeksi, seçmen tercihini ne ölçüde etkiliyor?'
Seçmenin oy verme davranışında, hayat pahalılığı ve işsizliğin toplamından oluşan 'sefalet endeksi'nin siyasi çıkarlara ağır bastığı belirtiliyor.
DUVAR- 14 Mayıs'a günler kala, seçmen davranışlarını açıklamaya yönelik analizler de gündeme geliyor. Ekonomim yazarı Talip Aktaş, literötüre göre tipik seçmen davranışını belirleyen etkenlerin başında, kişisel çıkarla özdeşleştirilen grup çıkarlarının geldiğini belirtti.
Ekonomik çıkarların siyasi çıkarlara göre daha fazla belirleyici olduğunu ifade eden Aktaş, "Seçmen, kendisine ve kendisiyle özleş gördüğü toplum kesimine en fazla faydayı sağlayan ya da sağlayacağına inandığı partiye oy veriyor." diye yazdı.
Aktaş'ın "Sefalet endeksi, seçmen tercihini ne ölçüde etkiliyor?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Geniş kesimlerin çıkarını etkileyen iktisadi faktörler, genelde iki temel sorunla ölçülüyor; hayat pahalılığı (enflasyon) ve işsizlik… Bu ikisinin toplamı, 'Sefalet Endeksi' olarak adlandırılıyor. Sefalet Endeksi’nin yükselmesi, mevcut iktidardan hoşnutsuzluğa ve genellikle de seçim döneminde iktidar değişimine yol açarken, düşmesi ise iktidar partisine desteğin devamı yönünde seçmen tercihi oluşturuyor.
Türkiye’nin 2001 yılında yaşadığı derin ekonomik kriz ve yol açtığı ani yoksullaşma, Sefalet Endeksi ile iktidar ilişkisini en çarpıcı şekilde ortaya koyan örnek olarak belleklerdeki yerini hâlâ koruyor. İşsizlik ve özellikle enflasyonun zirve yaptığı 2001 krizini izleyen 2002 seçimlerinde iktidar ortağı her üç parti de (DSP, ANAP, MHP) barajı geçemeyip Meclis dışında kalırken, seçmen yeni kurulmuş olan bir partiyi (AK Parti) tek başına iktidara taşımıştı.