Şekersiz 30 gün: Vücutta yaşanacak 5 değişiklik
Rafine şeker tüketimi insülin direnci, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların riskini önemli derecede artırır. Şeker, tüm bunlarla beraber hafıza ve bilişsel işlevleri de olumsuz yönde etkiler.
DUVAR - Rafine şekeri hayatınızdan çıkardığınız ilk bir saat içerisinde etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlayabilirsiniz.
Habertürk'ün aktardığına göre doktor David Wolfe'a göre birkaç saat sonra canınız şekerli yiyecekler isteyebilir, çünkü şeker bağımlılık yapıcı özelliğe sahip. Beynin ödül merkezinde bir uyuşturucu gibi dopamin etkisi yaratan şeker, günlük olarak kan şekeriniz düştüğünde terleme, titreme, sinirlilik, açlık ve üzüntü gibi etkiler gösterebilir.
Bu gibi semptomlar yaşandığında lifli sebze ve meyveler ile beraber protein kaynaklı besinler tüketilebilir.
BİR GÜN SONRA...
Şekeri bıraktıktan sonraki ilk gün en zorlanılan günlerden birisi. Gottfried bu süreçle ilgili "Baş ağrısı ve enerjide düşüş gibi bir takım belirtiler görülebilir" diyor. Fakat bu durum aslında vücudun kendisini iyileştirmeye çalıştırdığını gösteriyor.
İyileşme süreci asıl etkisini ilk bir haftadan sonra gösterir. Vücut şeker alamadığı için insülin seviyesinde değişim yaşar ve kendini iyileştirmeye başlar. Gottfried'e göre vücutta ilk 72 saat içerisindeki insülin seviyesi stabil kalırsa vücudunuzda yağ depolamada yer alan diğer hormonlar da normal seviyelere gelmeye başlar. Ayrıca ciltte iyileşmeler ve daha az şişkinlikler görülür.
ŞEKERİ BIRAKTIKTAN BİR AY SONRA...
Şekersiz geçirilen bir aylık süreç için Wolfe "Bu noktada şekerin size neler yaptığını, neden sadece kilo alımına ve mantar enfeksiyonlarına yol açmadığını ve aynı zamanda bir bağımlılık olduğunu kesin bir şekilde göreceksiniz" diyor.
Bu süreçte psikolojik olarak kendinizi çok daha iyi, enerjik hissedecek, kilo verecek ve sağlığınızın giderek daha iyiye yöneldiğini fark edeceksiniz.